Länsstyrelsens rovdjursspårare har genom långa spårningar bekräftat varg i västra länsdelen (29-30 januari), en varg som verkade vara på vandring söderut. Det framkom vid ett rovdjursföredrag på Naturum i Store mosse Nationalpark. Länsstyrelsens rovdjursansvarige, Linda Andersson, berättade för ca 25 personer om det aktuella rovdjursläget i länet och omkringliggande län. De senaste månaderna har varg rapporterats från flera håll i södra Sverige och även i Jönköpings län. Vargarna i södra Sverige är på vandring från sina uppväxtområden i mellersta Sverige. Vargar har stor kapacitet att vandra långt. En varg kan utan problem vandra 2 mil per dygn och även mer ibland
Länsstyrelsens rovdjursspårare har genom långa spårningar bekräftat varg i västra länsdelen (29-30 januari), en varg som verkade vara på vandring söderut. Därefter har foton på varg tagits på två platser vid Hallandsgränsen den 2 februari. De två observationerna är gjorda med en timmes mellanrum men platserna ligger 5 mil ifrån varandra, varför det är mest sannolikt att det då rörde sig två vargar i den trakten. Under spårningarna samlas vargspillning in för eventuell analys. En av spillningarna som samlades in i mitten av november nordväst om Dumme mosse har visat sig vara från en hanvarg, ursprungligen hemmahörande i Örebro län.
Ytterligare en spillning från förra veckans spårningar i samma område kommer att analyseras inom ett par veckor. Vargobservationerna fortsätter och likaså spårningarna av dessa så länge det finns snö. Under morgonen den 7 februari har syn- och spårobservationer av varg kommit från Gislavedsområdet. Länstyrelsens rovdjursspårare har dokumenterat spår och bekräftat att det var en varg. Vargen har sedan vänt söderut. Under onsdagskvällen rapporterades varg från Nässjö-Sävsjötrakten.
Länsstyrelsens rovdjursspårare jobbar idag på att försöka kvalitetssäkra observationerna och om möjligt spåra för att binda ihop olika observationer. För tillfället hålls många får inomhus och därmed är risken för angrepp liten. Men länsstyrelsen uppmanar ändå fårägare, särskilt i sydvästra delen av länet, att söka bidrag till att sätta upp rovdjursavvisande stängsel.
När det gäller lodjur har länsstyrelsen tidigare i vinter kvalitetssäkrat två lodjursföryngringar (dvs hona som går med ungar födda försommaren 2012) i Gislaveds kommun, samt en i Mullsjö kommun. Den snö som nu har fallit är högst välkommen eftersom vi inte är helt klara med inventeringen i Mullsjö-Habo-nordvästra Jönköpings kommun. Lodjursinventeringen pågår tom 28 februari. Därefter är det inte säkert att två spårlöpor som går åt samma håll kommer från hona med unge, utan är mer troligt att det är från en hona och hane eftersom parningstiden infaller i mars.
Länsstyrelsen tar tacksamt emot rapporter om varg och lodjur. Det går bra att rapportera på webben. Du kan också rapportera via telefon eller e-post. Säkrast är att ringa eller rapportera via rovobs.se eftersom rapportern då kan tas omhand direkt.