Landstinget i Jönköpings län satsar på ytterligare tio AT-tjänster och en rad andra offensiva åtgärder för att på sikt minska beroendet av hyrläkare och istället kunna rekrytera egna läkare.
Förslagen finns i den lokala handlingsplan som landstingsstyrelsen väntas säga ja till 26 februari 2013. Handlingsplanen utgår från den nationella strategin, som förutsätter att alla landsting och regioner vidtar aktiva åtgärder.
Det nationella målet är att senast under 2016 ha avvecklat det långsiktiga behovet av hyrläkare. Ett delmål är att halvera kostnaden för hyrläkare för 2014 jämfört med 2011. För Landstingets del innebär det att minska från 90 till 45 miljoner kronor.
Håkan Jansson, M, landstingsstyrelsens ordförande, berömmer arbetet med både den nationella strategin och den lokala handlingsplanen:
– Det är bra att vi nu är framme med en inriktning hur vi ska hantera hyrläkarfrågan de närmaste åren. Målen är högt ställda, men det måste de vara om vi ska nå resultat och vi klarar det om många goda krafter samverkar. Här satsar vi bland annat på tio nya AT-tjänster, vilket är en 20-procentig ökning jämfört med idag.
Landstinget skrev nyligen avtal om att ta emot fler läkarstudenter när antalet utbildningsplatser på läkarlinjen vid Hälsouniversitet i Linköping ökar.
– Det är ett mycket glädjande besked för oss och betyder att vi får möjlighet att utbilda ännu fler läkare i Jönköpings län, säger Håkan Jansson.
Avveckla behovet av hyrläkare
Skälen till att landstingen nu tar ett gemensamt tag är att användningen av bemanningsföretag i alltför stor utsträckning innebär risk för både patientsäkerheten och arbetsmiljön och leder dessutom till svårigheter att klara uppdraget att utbilda och handleda bland annat AT- och ST-läkare.
Den nationella strategin slår också fast att alla landsting ska använda den gemensamma kravspecifikationen när man upphandlar bemanningsföretag och att man inte ska använda aggressiv marknadsföring mot varandra när man rekryterar inom bristyrken.
Medveten och långsiktig kompetensförsörjning utgör grunden för att minska beroendet, säger personaldirektör Anders Liif.
– Med Landstingets handlingsplan tror jag att vi lyckas ännu bättre med att attrahera, rekrytera, utveckla och behålla medarbetare för det meningsfulla och viktiga arbetet som utförs i hälso- och sjukvården.
Fler AT-läkare
I den lokala strategin för Landstinget i Jönköpings län föreslås en rad åtgärder för att långsiktigt rekrytera egna läkare:
• Fler AT-tjänster. Intresset att göra sin allmäntjänstgöring (AT) inom länet är stort och de senaste sex åren har Landstinget haft i genomsnitt 45 AT-läkare per år. Nu föreslås ytterligare tio platser 2013, till en kostnad av sex miljoner kronor.
• Fler AT-tjänster innebär att fler också väljer att utbilda sig till specialist (ST) inom Landstinget. Därför föreslås att Landstinget fortsätter att finansiera ST-platser med centrala medel.
• Verksamhetsförlagd utbildning för dem som studerar till läkare i Sverige och utomlands.
• Rekrytering av specialister och överläkare – vid behov även utomlands.
• Stöd till läkare som vill forska inom sin verksamhet eller pröva att bli ledare/chef.
Andra åtgärder är bland annat bättre produktionsplanering, rationella arbetsprocesser, ökat samarbete mellan yrkesgrupper och öppenhet för nya flexibla arbetssätt där andra yrkesgrupper kan avlasta och därigenom frigöra läkarresurser. Ett exempel här är utbildningen till så kallade nurse practitioner, NP, där kirurgsjuksköterskor utvecklar sin yrkesroll.
Politikerna i Landstingets planeringsdelegation är eniga om handlingsplanen, som behandlas i landstingsstyrelsen 26 februari 2013.