Frida Boklund debatterar.
En vårbudget utan överraskningar
Svag tillväxt, svagare statsfinanser och stigande arbetslöshet. Det är den relativt mörka bild av ekonomin som regeringens vårbudget målar upp. Visst är Sverige trots detta en av de i Europa starkaste ekonomierna, men osäkerheten om eurokrisen och den internationella konjunkturen kastar sina mörka skuggor över Sverige.
För att stärka konkurrenskraften och sysselsättningen föreslår regeringen nu ett (väldigt traditionellt) sysselsättningspaket på ca tre miljarder, med nya utbildningsplatser i yrkesvux, praktikplatser och arbetsmarknadsutbildningar samt fler högskoleplatser för ingenjörer och sjuksköterskor. Man föreslår också lite bättre skatteregler för småföretagare (inom ramen för de så kallade 3:12-reglerna) vilket givetvis är positivt. Men den för företagarsverige viktigaste åtgärden är att regeringen valde att inte lägga fram förslaget om kraftigt utökad månadsrapportering. Det innebär i praktiken att man nu lägger förslaget på is i väntan på ett bättre underlag.
Men med detta sagt, måste man samtidigt konstera att de stora greppen för att skapa nya jobb och tillväxt saknas. Helt avgörande är hur det går för de små företagen – ekonomins jobbgeneratorer. Vi vet sedan tidigare att de små företagen stått för fyra av fem nya jobb som skapats de senaste 20 åren. Företagarna har dessutom låtit göra en specialkörning av AKU (arbetskraftsundersökningarna) där vi jämfört sysselsättningen i små och stora arbetsställen i januari-februari 2013 jämfört med året före. Slutsatsen är tydlig: I små arbetsställen med max 49 sysselsatta ökade sysselsättningen med 1,4 %, medan den i större arbetsställen sjönk med 1,6 %.
Vi vet från våra återkommande småföretagsbarometrar att det viktigaste hindret för att växa är kostnaden för att anställa. I regeringens vallöften från 2010 ingick löftet om sänkt arbetsgivaravgift, när ekonomin så tillåter. Det vore en bra reform att göra nu då efterfrågan på arbetsmarknaden viker och arbetslösheten beräknas öka de kommande två åren. Företagarna har redan tidigare presenterat ett förslag till arbetsgivaravdrag, motsvarande den allmänna löneavgiften som är en ren skatt på arbete (9,88 %) på lönesummor upp till 3,2 miljoner kronor. En sådan åtgärd skulle på några års sikt kunna ge omkring 75.000 – 80.000 nya jobb. En annan åtgärd som skulle minska den ekonomiska risken vid anställningar och som går att genomföra till en förhållandevis låg kostnad är slopat sjuklöneansvar.
Småföretagen är alltså både ekonomins tillväxtmotorer och dess stabilisatorer. Politiska åtgärder som underlättar för enskilda företagare att driva och expandera sina företag är därmed både en politik för tillväxt och nya jobb – och en politik för att få en ekonomi som klarar konjunkturnedgångar bättre. Det är precis den typ av politik som Sverige skulle behöva nu.
Vi har nu sett regeringens vårbudget. Var är oppositionen beredd att göra för bättre företagsklimat och nya jobb? Vi väntar med spänning på Era ekonomiska förslag.
Frida Boklund, regionchef Företagarna