Ett 90-tal SPF:are från 17 olika föreningar fick under torsdageftermiddagen i Arken i Väranmo lyssna till två intressanta föreläsningar av professor emeritus Sten Iwarson respektive redaktör Marie Tegnér.
Detta var priserna för att SPF i Jönköpings län blev Sverigebäst vid förra höstens stegtävling ”London/Bryssel”.
Sten Iwarson inledde med att medellivslängden bland kvinnor är 84 år och män 80 år. Livsstil, miljö och arv har stor betydelse. Exempel: 1975 körde 20% av 75-åringarna bil och idag 75%.
Det goda åldrandet kräver fortsatt fysiska, sociala och mentala aktiviteter, och detta leder till att bland annat förhindra hjärt/kärl-sjukdomar, diabetes, bröst .och tjocktarmscancer. Rökning, snusning och alkohol är stora riskfaktorer som också motverkar ett bra åldrande.
Många undanflykter finns det för att inte aktivera sig, exempelvis hinner inte, tar igen det en annan dag, för tjock, gammal och tråkigt.
65% av männen resp 54% av kvinnorna har övervikt, midjemått hos män ska inte var över 102 cm respektive 88 cm hos kvinnor.
Stavgång är bra träning ger bättre fart, steglängd, balans, rygg och knän blir bättre.
Sömnen är mycket viktigt några råd är bland annat att undvika mat och dryck precis innan sänggåendet, svalt i sovrummet, undvika sömnmedel, vara fysiskt aktiv och inte sova på dagen.
Marie Tegnér inledde med att det är aldrig försent att börja träna och att man ska äta allt men inte alltid. Tallriksmodellen har ändrats. Förr var tallriken 28 cm och idag 34 cm i diameter vilket leder till att vi lägger på mer mat på tallriken. Man ska bygga sin egen tallriksmodell och äter vi varierad kost behövs inga kosttillskott.
Kalcium och D-vitaminer är bra för vårt skelett.
Livsstilsfaktorer som påverkar mest är mat, fysisk aktvitet och inte röka.
Minst fem måltider inklusive mellanmål ska vi äta dagligen, varm mat mättar bättre än kall mat, äta långsamt och se upp med söta drycker. Om man vill förändra sin livsstil ska man inte försöka utan bestämma sig för förändring och utbyta erfarenheter med andra.
Energibehovet minskar när vi blir äldre men vi behöver minst 1500 kalorier/dag. Det ärviktigt med dryck när man är äldre annars ökar risken för uttorkning.
Avslutningsvis ”Handla aldrig hungrig och förbjud förbud”.
Text: Leif Hultman
Foto: Ragnhild Sjöholm