Värnamo sjukvårdsområdes systematiska arbete med att förhindra infektioner i centrala venkatetrar står i en klass för sig – både nationellt och internationellt.
Den 17 juni 2013 var det 594 dagar sedan senaste infektionen. Alla centrala venkatetrar hanteras alltid likadant och det är en förutsättning för att vården ska bli säkrare för patienterna.
– Patientsäkerheten står högst på vår agenda årets alla dagar. Vi hänger i oförtrutet för att erbjuda en så säker vård som möjligt. Arbetet med att förebygga infektioner i CVK:er och CDK:er är ett mycket bra exempel på hur vi undviker personligt lidande och samtidigt använder resurserna på bästa sätt, säger Ingeborg Franzén, sjukvårdsdirektör för Värnamo sjukvårdsområde.
Att förebygga infektioner är en av 16 prioriterade delar i arbetet för säker vård som länge och med stort engagemang drivits inom Landstinget i Jönköpings län.
Studier har visat att vårdpersonalen med hjälp av följsamhet och fasta rutiner kan minska infektionsrisker, lidande och dödlighet.
För Landstinget har de gemensamma rutinerna gett goda resultat och Landstingets arbete har även starkt bidragit till nationella riktlinjer.
Systematiskt arbete
Sedan 2009 pågår det ett systematiskt patientsäkerhetsarbete inom Värnamo sjukvårdsområde kring centrala venkatetrar. En central venkateter, CVK, är en kateter som har sin spets i kärl i bröstkorgen eller magen och används för att ge läkemedel och vätskor samt övervaka cirkulationen. En central kateter kan också användas vid dialys och kallas då CDK.
Fördelarna med CVK/CDK är många, men katetrarna kan ge upphov till infektioner som i sin tur kan leda till blodförgiftning och dödsfall. Eftersom användningen ökar på intensivvårdsavdelningar, vårdavdelningar och i hemsjukvården riskerar fler patienter att drabbas av kateterrelaterade infektioner.
500 har utbildats
Inom Värnamo sjukvårdsområde har drygt 500 personer utbildats i att praktiskt hantera CVK:er och CDK:er. De som utbildats arbetar i slutenvården på Värnamo sjukhus, i ambulansverksamheten, i primärvården och i de kommunala verksamheterna i Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo.
Till hjälp finns de checklistor som tagits fram av en gemensam grupp inom Landstinget. Länsgruppen har också gjort arbetsbeskrivningar, instruktionsfilmer, utbildningsmaterial och tagit fram patientinformation om CVK som har blivit en nationell text på webbplatsen 1177.se (central venkateter, nytt fönster).
Imponerande
– Alla inblandade har gjort och gör ett imponerande arbete. Det besparar patienterna risken för infektioner, som annars hade lett till fler vårddygn och förlängd sjukdomstid, säger Magnus Trofast, verksamhetschef för operations- och intensivvårdskliniken på Värnamo sjukhus.
Alla hanteras alltid lika
Värnamo sjukvårdsområde har nu nått sitt mål att alla CVK:er och CDK:er ska hanteras likadant alla gånger för att förebygga infektioner.
Sedan 2010 bakterieodlas alla CVK:er och CDK:er som tas bort. Resultaten av bakterieodlingarna visar att ingen patient med CVK eller CVK fick infektion i katetern under 2012.
Värnamo sjukhus noterar fina resultat.