Arbetslösheten ligger på drygt sju procent i Värnamo. Samtidigt finns det företag som vill nyanställa, men som inte hittar personer med rätt kvalifikationer.
Riksdagsledamot Thomas Strand (S) från Vaggeryd blir ofta påmind om det här problemet. På måndagen var det dags igen. Företrädare för Peltor 3M i Värnamo berättade för honom hur knivigt det är att få tag i folk som besitter kompetensen som krävs.
Thomas Strand är ute regelbundet på studiebesök runt om i länet. I måndags var Thomas tillsammans med Ulla Gradeen, socialdemokratiskt oppositionsråd, och Tommy Stensson, fackligt ombud på IF Metall, inbjuden till Peltor 3M Svenska AB i Värnamo.
Vid sidan av den sedvanliga presentationen av företaget och tillhörande rundvandring kretsade besöket mycket kring rekrytering.
– Vilket ofta blir fallet när man är ute på företag. Frågan om kompetensförsörjning har blivit väldigt central. Jag möter gång på gång företagare som söker nya medarbetare, men som tyvärr inte finner folk som uppfyller kriterierna. Situationen är likadan för 3M. Just nu har man brist på produktionstekniker, konstaterar Thomas.
Peltor 3M Svenska AB tillverkar personlig skyddsutrustning. Koncernen är verksam i 200 länder och har 84.000 anställda världen över. På fabriken i Värnamo är man drygt 300 personer. Platschefen Nils Hartz tog, som sagt, upp svårigheterna att mätta kompetensbehovet. Mitt i nuvarande arbetslöshet har man obesatta tjänster eftersom arbetsuppgifterna kräver specifika krav och särskild sorts utbildning. Thomas Strand sköt in i diskussionen att Socialdemokraterna lagt som förslag att investera i utbildning och utveckling för att sluta rekryteringsgapet på arbetsmarknaden.
Det vädrades också synpunkter angående anlitandet av bemanningsföretag. Även Peltor 3M Svenska AB samarbetar med bemanningsföretag och hyr in förstärkningar när personalstyrkan snabbt måste bli större.
Det kan tyckas vara en smidig lösning, men att temporärt hämta externt tillskott för ett klara en produktionstopp äger inte bara positiva sidor.
– Personal som hyrs in via bemanningsföretag har inte det skyddet och de villkor som fast anställda. Och det är ett problem. Det blir inte samma trygghet för alla, menar Thomas Strand.
Klart är att besöket var givande. Thomas tycker det är värdefullt att komma ut på olika arbetsplatser och plocka upp intryck och synpunkter.
– Jag tror det uppskattas att man är ute mycket. Alltid är det någon tanke eller fråga som är värd att ta med sig vidare in i riksdagsarbetet. Det finns inte minst många angelägna företagarfrågor och där försöker vi som parti att vara så alerta som möjligt, deklarerar han.
Thomas är ordinarie ledamot i utbildningsutskottet. Han poängterar alltid sambandet mellan en bred satsning på utbildning och fler arbetstillfällen. Almedalsveckan stundar på Gotland. På måndag kommer Thomas att medverka i ett panelsamtal som utgår från frågan: Vad krävs för att få ett fungerande lärlingssystem i Sverige?
– Det blir en debatt med koppling till både skola, näringsliv och industri, betonar han.
Thomas Strand, längst till höger, har i veckan besökt 3M i Värnamo. Vid sin sida har han Susanne Andersson, som är IF Metalls klubbordförande på företaget, och platschefen Nils Hartz.
Om ni hade gett chans till unga som precis har blivit klara med studier eller varit inom branschen i ett par år, då hade ni inte haft dem problem med att hitta folk. MEN varje annons som är ute söker ni och andra företag folk med minst 5-7 år erfarenhet vilket inte är lätt att hitta. Ni borde tänka lite mer och ge chansen till unga så de också kan utvecklas och få den erfarenhet som behövs. Plus så slipper ni ge dem för hög lön och ni kan forma dem så som ni vill att de ska vara.