Inom kort startar omröstningen om Värnamos sju underverk
Vi har satt stopp för fler förslag och de 16 inkomna är följande:
- – Apladalen som har en mycket stor och trygg igenkänningsfaktor i en föränderlig värld. Inte mycket har förändrats genom årens lopp, tiden har stått till synes stilla trots exploateringsiver och klåfingrighet på senare år. Apladalen är Värnamos absolut förnämsta kulturarv och borde upphöjas till Nationalstadspark!
- – Bruno Mathsson Center. Få har som Bruno Mathsson satt Värnamo på kartan.
- – Folkets Park. Parken har i alla tider varit nöjesparadiset nummer 1 och det finns flera klassiska byggnader.
- – Gamla Gummifabriken som ska byggas om och som blir ett stort kulturcentrum
- – John Ljunggrens samling i Stadshuset. Gångaren som föddes i Forsheda 1919 tog tre OS-medaljer, en av vardera valören. Hans prissamling är helt unik.
- – Lagan som slingrar sig genom staden. Vi tänker nig inte alltid på det härliga vattnet. Men tänk om den inte funnits!
Ett underverk som ej en mänsklig hand har skapat är Lagans meandring. Om man ser på kartan så är den helt fantastisk och utåt Ljuseveka-Aspö kan man se ett mycket kuperat landskap efter Lagans årtusen-ringling genom landskapet. DET är ett underverk. Forskare har fortfarande inte löst gåtan med varför floder meandrar. - – Missionskyrkan. En underbar byggnad i typisk funkisstil vackert belägen vid Lagans strand
- – Runstenen vid stans norra infart.
- – Stadshotellet. Klassisk byggnad från 1955 på klassisk ”Stata-mark” och även invändigt andas huset 50-tal.
- – Utsiktsplats Värnamo Folkhögskola. Kommer man Sveavägen – stanna till vid Folkhögskolan och njut! Helt fantastisk utsikt som visar både vår stad och nejden runt omkring. Det är ett underverk.
- – Vandalorum. Denna skapelse är på väg att byggas och den kommer att ge eko och bli en turistattraktion utöver det vanliga.
- – Viadukten. En genial trafiklösning och en djärv, futuristisk broslagning som tillkom 1934–1935 och som med lite underhåll genom åren slussat en trafikmängd som ingen då kunde drömma om. En skröna säger att bron utprovades genom att ett hästanspänt gruslass fick bevisa bärigheten.
(Källa Åbron, Viadukten Värnamo minnesskrift 1945) - – Vidfamne – Värnamos eget vikingaskepp
- – Vidöstern. En pärla för oss i Värnamo och för turister.
- – Värnamo Biogasanläggning; Näst intill ensam i värden med att lyckats få fram brännbar gas från halmpellets och hoppas nu att projektet med att ta fram drivmedel från biomassa till motorer lyckas fullt ut. Detta är ett världsledande koncept för att ta sig ur fossila bränslen.
- – Åbron. Ett fantastiskt framåtsyftande och storvulet byggnadsverk som kostade 542 000 kr att genomföra 1941–1942, (Nåväl det mesta var statsbidrag, men ändå). Ett mycket gott exempel också på hur man uppmärksammade kulturarvet, den byggdes med nio valv som föregångaren från 1837 och kläddes med sten för att få fram samma upplevelse och känsla som den gamla bron antagligen utgjorde.