Åtta europeiska politiker är den här veckan på ett femdagarsbesök i Moçambique på den afrikanska östkusten. I delegationen återfinns socialdemokraten Carina Hägg från Värnamo.
Tonvikten under vistelsen ligger på bistånd, familjeplanering och utveckling.
Gästerna från Europa representerar tillsammans sex parlament. Carina Hägg är lika med företrädare för den svenska riksdagen. Hon sitter i utrikesutskottet och är ledamot i Europarådet. Hon är djupt engagerad i det internationella arbetet.
Större av delen av besöket spenderas i Moçambiques huvudstad Maputo. Där hålls en rad möten med såväl regeringsmedlemmar som parlamentsledamöter. Sällskapet träffar även ett antal olika organisationer.
– Sverige har en långvarig samverkan med landet och är på plats med bistånd. Och det är ett behov som kvarstår. Mitt besök blir en uppföljning av insatserna hittills och en analys över vad vi kan utveckla, förklarar Carina och påpekar vidare:
– Vi diskuterar bland annat hur en snabbt växande ekonomi, som vi har i det här fallet, kan främjas av ett näringslivsutbyte med EU som organisation och Sverige som enskilt land.
En fortsatt breddning av biståndsarbetet skulle betyda mycket. Visiten från Carina och övriga sju politiker organiseras på plats av AMODEFA, som är systerorganisation till svenska RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning), och FN:s befolkningsfond UNFPA.
Carina Hägg anlände till Maputo i söndags kväll. Tidigt påföljande dag inleddes det officiella besöket med en längre tur ut på landsbygden. Resan startade tidigt i gryningen av säkerhetsmässiga skäl. Faran för överfall gör att man allmänt avråder från att färdas i mörker.
I Gaza, som är en provins i Moçambique, fick Carina höra skakande skildringar från kvinnor som beskrev sin vardag, om den utbredda prostitutionen, de generellt höga hiv-talen och riskerna som uppstår till följd av abortförbudet.
Av landets 24 miljoner invånare är två tredjedelar under 24 år. Befolkningens låga ålder sätter familjeplanering och informationsbehovet i centrum.
– I Moçambique är 21 procent av flickorna gifta innan de blivit 15 år och 57 procent när de fyllt 18. Drygt hälften har vid 19 års ålder ett eller flera barn. Det är fakta som bromsar upp kampen mot fattigdom, konstaterar Carina.
Organisationen AMODEFA driver projekt som stöder unga kvinnor. Carina Hägg har under sitt projektbesök i Moçambique fått höra många ledsamma beskrivningar från kvinnor som berättat om sin vardag.