Det råder febril aktivitet på Miliseum i Skillingaryd inför invigningen lördagen den 14 september.
En stor del av fokus på arbetet ligger nu på den del av Miliseum som omfattar Ingenjörtruppernas historia.
I ett hörn av Miliseum arbetar personal från Statens Försvarshistoriska museer med den sista av de större fullskalemiljöer som utgör Miliseums ryggrad. Leif Nilsson lägger bokstavligt talat sista handen vid hän- derna på det bärarlag om sex soldater, klädda i den klassiska uniformen modell 59, som till fots förflyttar en sektion av en så kallad balkbro.
Omsättningen och utvecklingen av materielen inom det militära har mestadels varit snabb. Nytt blev snabbt omodernt. Men denna bro bestod i det svenska försvaret årtionde efter årtionde.
– Den ingick i utbildningen av Ingenjörtrupperna mellan 1945–2010. Alla nu levande som gjort värnplikten som ingenjörsoldater har någon gång burit denna 267 kg tunga ram som var det tyngsta enskilda elementet. Kommandona ”Fatta, säkra, lyft” känner alla igen, säger Miliseums Kaj Nordquist.
– Det var en engelsk ingenjörsofficer som under en måltid skissade konstruktionen på baksidan av ett brunt kuvert. Sex månader senare var den i produktion. 1945 köpte försvaret 30 km bro som överskottsamateriel efter kriget. All bromaterial passerade sedan Eksjö där den förzinkades.
Uppdraget att utgöra nationellt museum för Ingenjörtrupprna och deras föregångare fanns inte med i de ursprungliga planerna för Miliseum.
– Det tillkom så att säga under resans gång. Statsmakterna genom Sveriges Militärshistoriska Arv ville stärka och bredda de prioriterade nätverksmuseerna så mycket som möjligt, säger Miliseums chef Sven Engkvist.
– Ett av de truppslagen som inte redovisades på något av museerna var just Ingenjörtrupperna. Med den anknytning vi här i Skillingaryd har till Ing2 var det naturligt att Miliseum fick det kompletterade uppdraget. Ing 2 har ju ansvaret för skjutfältet och är idag det enda förband som utbildar ingenjörsoldater.
Det gamla indelningsverkets knektar som verkade till fots på Slätten presenteras i den norra delen av Mi- liseum, de enormt mekaniserade och tekniskt avancerade ingenjörförbanden i den södra delen. Dessa två ytterligheter ger Miliseum ett intressant spänningsmoment.
– Vi ser enbart positivt på det. Ingenjörtruppernas historia är tekniskt intressant och ger besökaren möjlig- het att reflektera över skeendena i går, idag och i morgon. Sett i ett längre perspektiv kommer ingenjördelen att väga över, åtminstone rent ytmässigt, när vi bygger modellkammare och fältarbetspark här, berättar Sven Engkvist.
”Fatta, säkra, lyft” är kommandon som generationer ingenjörsoldater kunde utföra i sömnen. På Miliseum i Skillingaryd får besökaren chansen att minnas hur det var – och kändes!
Leif Nilsson lägger sista handen vid fullskalemiljön med ingenjörssoldater.