I början av augusti startar råd- och behandlingsenheten i Värnamo kommun en ny grupp med det så kallade 12-stegsprogrammet. Det en av de metoder som kommunen erbjuder den som har problem med missbruk i någon form.
– 2-stegsprogrammet är det lagom med en grupp på åtta till tio personer och vi har fortfarande platser kvar, säger Yvonne Worndle, terapeut och en av de som håller i gruppen som startar i början av augusti.
12-stegsprogrammet sker i öppenvårdform, vilket innebär att den som deltar i programmet bor hemma under tiden. Gruppen träffas fyra halvdagar per vecka under tolv veckor. Terapeuterna och deltagarna arbetar tillsammans med enskilda samtal, gruppterapi, beroendelära, stöd till anhöriga, återfallsprevention, livsåskådningsfrågor med mera.
Målet är att den enskilde ska få stöd att leva ett vardagsliv utan alkohol och droger och stegvis ta ansvar för och utforma sitt liv.
– 12-stegsprogrammet vänder sig både till den som har ett riskbruk eller missbruk. Man kan vara sjukskriven under de halvdagarna behandlingen pågår och sköta jobbet som vanligt övrig tid. Metoden har gett mycket goda resultat, säger Fredrik Bergman, verksamhetschef.
Råd- och behandlingsenheten är en öppenvårdsmottagning som arbetar med alkohol-, drog- och spelmissbruk men också med övrig social problematik. Enheten arbetar också förebyggande för personer som finns i riskzonen för att utveckla missbruk.
Till enheten kan personer med egna problem, anhöriga och vänner vända sig för att få råd, stöd och behandling. Även privatpersoner, skola, arbetsgivare, frivård, socialtjänst och andra som kommer i kontakt med personer med missbruk eller risk bruk är välkomna.
Råd- och Behandlingsenheten erbjuder även behandling enligt andra modeller än 12-stegsmodellen.
• Du hittar mer information här.
Källa: Värnamo kommun
Fredrik Bergman och Yvonne Worndle arbetar med tolvstegsprogrammet.