Statens Kulturråd har beviljat 100.000 kronor i bidrag till kulturföreningen 331 Wernamo för att främja mångfalden av musikaliska uttryck på landets scener med projektet ”Sluta stoppa min musik!!!”
– Vi i föreningen 331 Wernamo arrangerade riksorganisationen Kontaktnätets kongress i maj förra året. I samband med detta skulle vi även organisera en hiphopkonsert med bland andra gruppen Labyrint, men tvingades ställa in och flytta eventet till annan lokal efter att Värnamo Blues & Rock Förening, som då drev Industribaren, portat oss från dessa lokaler. Motivet var att Labyrints texter ska ha varit olämpliga, trots att det gällde 18 års gräns på Industribaren, berättar Luis Gonzales som är ordförande i 331 Wernamo.
Det handlar mycket om att utveckla arrangörskapet.
– Vi var ganska övertygade om att det skulle gå vägen. Detta är ett projekt som är vanligt i storstäder men inte på mindre platser, säger Luis Gonzalez.
Alla fyra aktiviteterna kommer att vända sig till ungdomar men också till politiker, föreningsmänniskor med flera. Preliminärt blir det aktiviteter i Värnamo i augusti, november och december samt en avslutning i Jönköping i februari nästa år.
I huvudsak är det Luis som tillsammans med Fatima Abbas kommer att jobba med projektet men många i 331 Wernamo kommer på ett eller annat sätt att ingå.
Föreningen hade i samband med arbetet kring kongressen och konserten lämnat in en ansökan till kulturnämnden hos Värnamo kommun för att få stöd till konserten, men nekades detta av kulturchefen, då man inte längre hade någon lokal.
– Detta tyckte vi särskilt olyckligt och framför allt orättvist eftersom att vi indirekt tvingades att arrangera i lokaler som endast vände sig till en publik som dels är över 18, dels som dessutom måste sälja alkohol för att överhuvudtaget kunna hålla öppet. Detta trots att vår primära målgrupp är ungdomar under 18, påpekar Luis.
– Vårt mål med detta projektet är, förutom att ”Stick it to the man!!”, även att visa hur hiphopkulturen är ett fantastiskt sätt att sprida budskap på, budskap som så sällan får utrymme i andra kanaler av informationsspridning, såsom tv, radio och press, men också att skapa en större förståelse för varför kulturen ser ut som den gör och varför den så ofta nekas sin plats på scenen som musikgenre redan äger.
Projektet kommer att ha fyra delmål, varav tre är planerade att ske i Värnamo och ett i Jönköping.
– De ska först och främst vända sig till publiken och sedan till artister, arrangörer, föreningar, politiker/tjänstemän-kommunala/regionala/statliga, fritidsgårdar och andra intressenter av samhällsgynsamma kulturändamål, säger Luis Gonzalez.
Luis Gonzalez och Fatima Abbas i 331 Wernamo. Arkivbild