En arbetsgivare som vill ge en anställd som jubilerar, till exempel fyller 50 år, en riktigt värdefull gåva kan ge presentkort på snickerijobb eller annat arbete som ger RUT- eller ROT-avdrag. Då får presenten vara värd ända upp till 30.000 kronor utan att det blir skatt.
Det var lite av det som framkom vid Stora Lönedagen 2013 i dag i Värnamo.
Numera får en present från arbetsgivaren till en anställd som fyller 40, 50 eller 60 år – eller slutar – kosta ända upp till 15.000 kronor. Men om gåvan består av jobb som ger ROT- eller RUT-avdrag, blir den dubbelt så mycket värd för mottagaren.
Samuelsson och Lotta Sprangers från Göteborgsföretaget Tholin & Larsson höll i information när närmare fyrtio löne- och personalansvariga tog del av nyheter på Stora Lönedagen i Värnamo på onsdagen.
– Arbetsgivaren kan till exempel köpa presentkort på snickerijobb från ett byggföretag och ge som skattefri minnesgåva. När den anställde använder presentkortet som betalning för snickerijobb i hemmet, och byggföretaget tar hänsyn till ROT-avdraget, får mottagaren arbete för dubbelt så mycket pengar som presentkortet kostade, säger Lars Samuelsson.
– Ett presentkort på 15.000 kronor ger alltså mottagaren ROT- eller RUT-jobb värt 30.000 kronor.
Löneväxling har länge varit ett sätt att ge personalen attraktiva förmåner. Det handlar om att låta arbetsgivaren betala en godkänd förmån för den anställde och kompensera detta genom löneavdrag. I år är löneväxling ännu mer gynnsamt, tack vare att bolagsskatten har sänkts.
– För en anställd som tjänar 28.000 kronor i månaden blir till exempel en ögonoperation 34 procent billigare om den betalas genom löneväxling. Den som har en månadslön på 50.000 kronor sparar närmare 59 procent, säger Lars Samuelsson.
Under informationsdagen diskuterades även skattefria förmåner under tjänsteresor.
– I princip kan en anställd som är ute och reser i tjänsten få samma förmåner som han eller hon får på hemmaplan, till exempel motion, friskvård och vaccinationer. Men sedan finns det ju förmåner som kan bli aktuella bara just under resor, som reseskydd. Även det är skattefritt om man gör rätt, säger Lotta Sprangers.
– En förmån som inte går att få under tjänsteresa är skattefri fika.
Det går också bra att ta semester i anslutning till tjänsteresan, och vara på samma plats under ledigheten. Så länge reskostnaderna inte blir dyrare på grund av det, räknas de som en del av tjänsteresan och arbetsgivaren kan betala dem.
Men den anställde måste förstås själv betala alla tillkommande kostnader för till exempel hotell. Annars finns det risk för beskattning.
Anställda kan få skattefria förmåner även på semestern.
– Det som inte har en tjänstebil kan till exempel hyra en bil på arbetsgivarens bekostnad och köra maximalt 100 mil med den utan att det blir förmånsskatt, säger Lotta Sprangers.
Arbetsgivaren kan också betala sjuk- och läkemedelskostnader som den anställde har medan han eller hon är på semester. Eller så kan sådana kostnader finansieras med hjälp av löneväxling.