– Exempelvis efter Värnamodagarna så kommer det hit många som har hittat plånböcker och nycklar, berättar hon.
Något som folk gärna lämnar in till hittegodsavdelningen är cyklar. I källaren på polishuset finns ett utrymme med ett 50-tal cyklar. I samma utrymme som cyklarna står så finns det också några crossmotorcyklar, grästrimmare . Dessutom har polisen för tillfället tre stycken båtar som är anmälda som upphittade. Dessa förvaras dock hos upphittarna. – Jag har arbetat med detta i nio år och ibland får vi ju in väldigt konstiga saker. Exempelvis så har vi fått in löständer. Det var ingen som kom och hämtade ut dom, fortsätter Anette Timmer. I receptionen på polishuset finns ett annat föremål som folk ofta tappar bort, nämligen nycklar. Dessa förvaras i en stor glasmonter så folk kan komma in och se om deras nycklar hänger där. Ofta handlar det inte bara om en nyckel, även större nyckelknippor, som borde vara saknade finns i nyckelskåpet. Dessutom finns det en hel del bilnycklar. – Vi har till och med haft en porsche-nyckel här som ingen kom och hämtade, fortsätter hon. Ett särskild kapitel när det gäller hittegods är upphittade djur. Många gånger lyckas man spårar hundar med hjälp av chips-märkningen. – Men förvånansvärt många hundar som kommer hit är omärkta och då blir det svårt att hitta ägaren. Dessutom kommer det in en hel del katter, speciellt efter sommaren. När det gäller upphittade katter tycker Anette Timmer att folk ska ha lite is i magen. Ofta är det ju bra om katten har varit synlig någon vecka i området, så man vet med säkerhet att det inte finns någon ägare. Hundar och katter som inte snabbt hittar någon ägare transporteras till Jönköping där de placeras på pensionat. Ett modern påfund har gjort det lite enklare för polisen att hitta djurägare.
– Vi finns nu på Facebook, jag brukar fotografera djuren och lägga in bilderna där. Det har gett mycket bra resultat, fortsätter Anette Timmer. Hon berättar också att föremål som inte hämtats efter tre månader tillfaller upphittaren. Hittelön på 10 procent ska betalas ut om upphittaren kräver det.
Men det är personalen på hittegodsavdelningen som avgör vilket värde det upphittade föremålet har, oftast handlar det om hittelön på någon eller några hundra kronor.
Av: Peter Magnusson