Att gå på datakurs på gamla dar ger nya möjligheter i livet. Det är en av upptäckterna pensionärsgruppen i Rydaholm gjort.
I Rydaholm samlas en grupp pensionerade kvinnor för att lära det mesta och det bästa med att använda datorer. Och från att inte alls ha använt datorn slänger man sig nu in på internet, letar stickbeskrivningar, recept, läser tidningar och blogg. Framför allt börjar man förstå vitsen i den nya Internetvärlden.
Fortsättningskurs
Det är full aktivitet i datorrummet på Rydaholms bibliotek. Dataläraren Anita Salomonsson från NBV i Värnamo är inne på fortsättningskursen i datakunskaper, första kursen gick i våras och då vara alla i stort sett nybörjare. Nu träffas samma gäng igen för att lära ännu mera om Word, Powerpoint, Internet eller bildredigering.
Utvecklas snabbt
Och utvecklingen av kunnandet har gått snabbt. Det märks när uttryck som Google, Youtube, Firefox och Netscape duggar tätt i rummet där Eivor Andersson, Anna-Lisa Israelsson, Kerstin Eriksson, Gull-Britt Andersson och Rose-marie Sundler ivrigt sätter sig in i datorns möjligheter med hjälp av Anitas handledning.
För bara knappt ett år sedan var det flera av dem som inte varit i kontakt med annat än möjligen ett specifikt program för just arbetet.
– Det är ju något helt annat att jobba i ett speciellt program på jobbet, och att nu lära sig helt alla andra möjligheter, säger Anna-Lisa Israelsson.
Vill lära fotoredigering
Samtliga har ett syfte med att lära sig mer. Eivor Andersson och Anna-Lisa Israelsson vill båda lära sig mer om hur man kan jobba med foto och bildredigering.
Men först behövde de veta lite grundläggande kring hur man sparar dokument, gör mappar och på det hela taget kan hålla ordning på dokument och bilder.
Ökad kunskap – nya möjligheter
De andra i gruppen säger att det att kunna navigera på nätet eller få bättre allmänna datakunskaper är deras målsättning.
Men redan nu har flera av dem upptäckt nya möjligheter.
– Jag som är vetgirig och vill leta efter svar på saker, använder ofta datorn som en uppslagsbok, berättar Rose-Marie Sundler
Och alla har de haft olika kunskapsnivåer inledningsvis. Från att knappt varit i närheten av en dator till de som bara mycket lite använt sin dator utan mest haft den åt barnbarnen när de kommit på besök. Nu är det annorlunda.
– Det är jätteroligt att kunna leta recept, stickbeskrivningar och annat nyttigt, säger de gemensamt.
Ett sätt att träffas också
Alla i gruppen är i stort sett pensionärer och varje onsdag möts de i bibliotekets datasal för att gemensamt lära sig grunderna. Men det är inte bara lärandet om datorer som ger gemenskap. Fikastunden är också viktig och någon i gruppen utses till att nästa gång ha med sig fika.
En helt ny värld öppnades
För Anna-Lisa Israelsson har en helt ny värld öppnat sig. Hon var den i gruppen som inte kunde ett enda dugg om datorer innan hon började nybörjarkursen i våras. Idag är det helt annorlunda.
− Ja nu är jag både på Facebook, mailar och tänker lära mig ännu mer, framför allt mer om fotoredigering, säger hon med ett blygsamt leende.
Det där med facebook
Men alla lockas inte av allt på nätet.
– Det där med facebook och eller spela bort en massa timmar på datorn är inget för mig, säger Eivor Andersson. Då sätter jag mig hellre och stickar, något som kurskamraten Gull-Britt Andersson nickar instämmande i.
Men klart är att samtliga tycker det är viktigt att få ta del av den nya tekniken även om en och annan då och då säger sig vara för dum för att begripa. Det är ett påstående som Anita Salomonsson protesterar emot.
Alltför blygsamma
Hon anser att de är för blygsamma i sitt sätt att värdera sina kunskaper.
– De kan mycket mera än de själva tror, säger hon med en uppmuntrande blick på sina flitiga elever och de bekräftar definitivt tesen om att det är aldrig försent att lära sig något nytt.
Och inom kort ska man ge sig på lite fler avancerade kunskaper. Som just bildredigering men också mer praktiska kunskaper som kan underlätta vardagen. Som att lära sig hur man betalar räkningar via Internet eller gör andra bankärenden som kanske alltmer kommer att försvinna med tiden.
Ledare för alla åldrar
Datakursledaren, Anita Salomonsson pendlar mellan i stort sett samtliga orter runt om i regionen för att dagligen lära alla åldrar att använda datorer.
– Det är inte bara pensionärsgrupper som går på datakurs, vi har alla åldrar på våra kurser. Och oavsett ålder, det är jätteroligt att se hur snabbt man lär sig och upptäcker vilken nytta man kan ha av datorn, säger hon avslutningsvis.