– Starta ett strategiskt arbetet som mynnar ut i att alla elever som går ut grundskolan minst skall ha tillräckliga kunskaper för att uppnå godkända betyg.
Det noterar Socialdemokraterna i en motion till kommunfullmäktige i Värnamo kommun.
”Eleverna skall känna trygghet, tillgodogöra sig lärdomar och allmänbildning. Varje barn och ungdom skall bemötas med respekt och lära sig visa respekt och förståelse. Eleverna skall lotsas så att deras kunskaper och förståelse är grunden för nästa nivå. Kunskaper inom språk, svenska och matematik skall stimuleras ihop med förmågan att tänka kreativt. Alla elever skall, när de gått igenom grundskolan, ha en kunskapsnivå som ger behörighet till gymnasiet”. Detta står att läsa i Värnamo arbetarekommuns handlingsprogram.
Det är viktigt att barn lyckas och får en bra grund att stå på i sin vidare färd i livet.
Därför uppskattar vi att barn- och utbildningsnämnden nu tagit målsättningen att ALLA barn ska vara behöriga till gymnasiet. Det är lättare att säga att 100% ska lyckas och svårare att nå dit, men det är dit vi måste. För att klara detta behöver vi tid och rum för pedagoger med höga kunskaper och pedagogisk kompetens.
Vi har väldigt många duktiga pedagoger i vår kommun men det finns också pedagoger som behöver kompletteringsläsa eller få mer inspiration på hur man på ett bra sätt kan lära ut sin kunskap. Det behövs också bra läromedel och teknik som fungerar. Ett sätt att arbeta på kan vara att sätta ihop grupper av pedagoger som kan stimulera varandra och andra, så att man mer kan se den enskilde eleven och dess specifika behov för att kunna nå målen. Viktigast är att ta fram olika arbetssätt för att kunna möta alla olika elever på bästa sätt utifrån vad eleven behöver för att öka sina kunskaper.
Härmed yrkar vi att barn- och utbildningsnämnden får i uppdrag att :
– Starta ett strategiskt arbetet som mynnar ut i att alla elever som går ut grundskolan minst skall ha tillräckliga kunskaper för att uppnå godkända betyg.
– Avstämning görs minst två gånger per år till kommunfullmäktige.
Socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen
Britt-Marie Sellen Nilsson, David Huynh, Gabriella Sjöberg, Margareta Gustavsson
Det är redan löst.
I veckan kunde man läsa i VN om de borgliga kommunalråden som säger att när skolan får fler elever godkända så får skolan mer pengar. Om inte så får skolan mindre pengar än vad de får idag.
Så det är väl bara för lärarna att, oavsett elevernas kunskap, sätta godkänt. Då är allt löst och alla är glada. Politikerna kan visa på höga betyg och skolorna får mer pengar så att de kan de inte behöver minska antalet lärare som annars blir fallet.
Ett litet problem är väl att eleverna pga av stora klasser inte kan så mycket, men de är iallafall godkända.
Ja, det är ett sjukt bra förslag. Om en skola bara har IG-mässiga elever så får de inga pengar. Det är ett rimligt straff. Dvs inga läromedel, ingen skolmat och inga lärarlöner förrän de lyckats få godkänt. Det får nog fart på de slöa lärarna och lata eleverna.