Annie Johansson (C) skriver om utanförskap.
Att skapa ett livsvänligt arbetsliv för alla
Under denna mandatperiod har jag träffat många runt om i länet som upplevt utanförskap och frustration. Jag har också arbetat/arbetar med Coompanion och dessa frågor. Av den anledning i mitt talespersonsskap har jag skrivit en debattartikel om allas lika rätt till jobb, funktionshindrade som unga;
För en tid sedan träffade jag ett tiotal funktionshindrade ungdomar som kom från hela länet. Under denna mandatperiod har jag träffat otaliga unga och äldre som mist sitt jobb. Det har varit personer med helt eller delvis nedsatt arbetsförmåga och andra människor som av olika anledningar har svårt att hitta ett jobb utifrån deras förutsättningar. Men vad som är gemensamt för dem alla är att de vill känna stoltheten att kunna bidra efter sin egen förmåga.
Att träffa människor som befinner sig i olika former av utanförskap och möta den frustration de upplevt under ibland flera decennier är känslosamt. Under några år har jag suttit i Coompanions nationella styrelse, som förutom kooperativ utveckling och företagsamhet arbetar med sociala företag och meningsfulla projekt för människor som står långt från arbetsmarknaden. Det är tydligt att alla krafter behövs, statliga, kommunala, ideella för att skapa fler broar in i arbete.
En av de allra viktigaste uppgifterna för politiken att skapa rättvisa och lika förutsättningar för människor att växa och vara med och bidra. Utgångspunkten för Centerpartiets politik är att alla som vill och kan ska få arbeta. Vi måste ta till vara människors arbetsförmåga, förbättra drivkrafter och stöd för vägar tillbaka till arbete. Vi måste underlätta för grupper som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden och förhindra att människor fastnar i bidragsberoende och svag inkomstutveckling.
En av Centerpartiets hjärtefrågor går därför att sammanfatta i formeln ”fler och bättre jobb”. Fler jobb betyder ett kraftigt minskat utanförskap. Alla som kan och vill arbeta ska också få göra det. Bättre jobb betyder ett arbete som inte gör människor sjuka och arbetsoförmögna, utan tvärtom bidrar till deras hälsa och välbefinnande. Vi brukar tala om ett ”livsvänligt arbete”. För att behålla och förbättra både välfärd och välstånd är det viktigt att se den stora och outnyttjade arbetspotential i grupperna unga, äldre, funktionshindrade och utrikes födda.
Arbete befordrar hälsa och välstånd, säger ett gammalt talesätt. Men det gör mycket mer än så. Det bidrar till att ge livet mål och mening. Det ger dagen, veckan och livet struktur och innehåll. Det är även en viktig källa till social gemenskap. Och, inte minst – det ger inkomster, till den arbetande men också till stat, landsting och kommuner som gör det möjligt att bekosta en allt dyrbarare välfärd för allt fler. Centerpartiet arbetar för en fungerande arbetsmarknad för alla. Alla ska ha lika rätt till jobb, efter sina egna förutsättningar.
Annie Johansson
Riksdagsledamot (C) Värnamo
Arbetsmarknadspolitisk talesperson
Arbete befodrar hälsa och välstånd,….,efter sina egna förutsättningar.
Håller fullständigt med i ovan stycke, men vad har Centerpartiet konkret gjort för att hjälpa dessa människor till ett arbete på en arbetsmarknad som sållar ut alla som inte är ”stora och starka”. Var är deltidsarbetet med deltidspension för den som inte klarar 8 timmar, var är utbildningsinsatserna för den som är utsliten vid 50 år och behöver ett fysiskt lättare arbete? Var finns färdtjänsten när reumatikern har ett skov och kan arbeta men inte klara att själv ta sig till och från arbetet, var är den dagliga träningen som den långtidarbetslöse kan behöva men inte har råd, kunskap eller ork med efter hel dag i jobb- och utvecklingsgarantin? Människor som under lång tid befunnit sig i det s.k. utanförskapet behöver extra mycket hjälp och stöd, då inte bara kroppen sviktar utan också självförtroendet, att då köra med piska genom sänkta ersättningar och skuldbelägga människor för att de blivit sjuka eller slitit ut sig befodrar varken hälsa eller välstånd.