Centerpartiets partiledare Annie Lööf från Värnamo har dag hållit en presskonferens på Centerns kommundagar. Hon pratade om att det är genom ett bättre företagsklimat med växande företag som vi får fler jobb.
Hon talade om vikten av att slopa den andra sjuklöneveckan, men också få fler lärlingsplatser och en jobbpeng som gör att du själv kan få välja arbetsförmedlare.
– Vi måste hitta lösningar för att få fler som jobbar. Det gäller inte minst ungdomar och människor som har stått utanför arbetsmarknaden under lång tid. Men vi måste också inse att jobb inte trillar ner från himlen. Det förutsätter att vi har företagen som kan och vill anställa. Därför tycker vi att de här reformerna är så viktiga, säger Annie Lööf.
Här följer mer om vad som Centern presenterade i dag:
I Centerpartiet har vi alltid kämpat för de små företagen, entreprenörerna som är välfärdens hjältar. Alltför många talar om hur vi skapar drivkrafter för att vilja jobba mer, men var jobben skapas glöms ofta bort.
Statistik från SCBs visar var de nya jobben skapas. I stora företag, med mer än 200 anställda, har antalet anställda ökat med 100.000 personer sedan 1993. I de små företagen har antalet anställda samtidigt ökat med mer än 600-000 personer. 9 av 10 jobb skapas idag i de små och medelstora företagen. Det är alltså främst i här som jobben kommer. Därför måste vi åstadkomma bästa möjliga förutsättningar för de mindre och medelstora företagen att kunna anställa fler.
Centerpartiet presenterar här fyra viktiga åtgärder som ska ingå i ett nytt jobbpaket:
1. Fler lärlingsplatser till introduktionslöner
Centerpartiets förslag om lärlingsplatser med introduktionsavtal plockades som sagt upp med Jobbpakten. Idén är att personer som lär sig ett nytt yrke på arbetsplatsen inte kan gå in på ordinarie startlön under läroperioden utan det krävs en introduktionslön. Staten kan som uppmuntran subventionera utbildningen på arbetsplatsen. Det vore fel att släppa denna idé mitt under lågkonjunkturen. Redan har flera branschförbund, IF Metall, Handels och Kommunal, tecknat avtal med introduktionslöner. Det är mycket bra. Nu är det läge att bredda möjligheten till fler branscher och grupper, som saknar arbetslivserfarenhet och därmed kunna bryta utanförskapet genom chansen till jobb.
2. Effektivisera arbetsförmedlingen – inför jobbpeng
När många nu söker arbetet, samtidigt som det fortfarande finns många lediga platser, är det tydligt att Arbetsförmedlingens byråkrati inte klarar matchningen. Endast en av sexton småföretag använder sig av Arbetsförmedlingen för att rekrytera. Vi föreslår därför att det införs en jobbpeng för arbetssökande liknande det system som idag finns när det gäller skolpeng eller vårdpeng. Det kommer att skapa incitament för arbetsförmedlingar att nischa sig på olika branscher, geografiska områden och behov vilket underlättar kompetensförsörjningen för små företag. En sådan jobbpeng har prövats framgångsrikt i Tyskland, Nederländerna och framförallt Australien, vars modell beskrivs ingående i en färsk OECD-rapport.
3. Sänka arbetsgivaravgifterna
Det mest direkta sättet att agera på jobben är att sänka skatten på arbete. Kostnaden för att anställa märks direkt i företagets plånbok varje månad, därför vill vi stimulera fler jobb genom sänkta kostnader för att anställa. Hittills har skatten på arbete sänkts genom jobbskatteavdraget, RUT och lägre arbetsgivaravgift för ungdomar bland annat. Med den svåra jobbkonjunktur vi befinner oss i måste vi tänka bredare, och se på möjligheter att tillfälligt sänka arbetsgivaravgiften riktat till småföretag som är beredda att anställa.
4. Slopa andra sjuklöneveckan för småföretag
I lågkonjunkturen är små och medelstora företag också känsliga för de kostnader som det innebär att en eller ett par personer blir sjukskrivna. Idag får företagen bära denna kostnad själva de två första veckorna. Denna skyldighet leder också till osäkerhet vid nyrekryteringar, särskilt för personer med lång sjukdomshistoria. Man kanske har hittat en person som passar, men tvekar inför risken att denne kan bli sjuk. Det är därför läge att bryta ut frågan om sjuklöneansvaret ur den socialförsäkringsutredning som pågår, och påskynda frågan. Beräkningar från Riksdagens Utredningstjänst visar att om den andra sjuklöneveckan slopas för alla företag med färre än 50 anställda har det en statsfinansiell effekt på strax under 0,7 miljarder kronor.
Annie Lööf talade på kommudagarna. Arkivbild