Förskrivningen av antibiotika i länet ökade under 2011.
Det visar en rapport från Smittskyddsinstitutet. I Jönköpings län ökade förskrivningen under hela 2011 – från 338 recept per 1 000 invånare till 360 recept.
Ökningen under 2011 är ett trendbrott efter flera års minskning.
– Förklaringen till ökningen kan inte bara vara höstens epidemi med mycoplasma-infektioner som krävde antibiotikabehandling. Istället handlar det troligen om en allmän ökning av förskrivningen. Inom Landstinget i Jönköpings län har vi heller inte minskat antibiotikabehandlingen till barn under 6 år, vilket man lyckats med i riket, säger Peter Iveroth vid landstinget.
Recept ”för säkerhets skull”
Jönköpings län ligger på ungefär oförändrad förskrivningsnivå till barnen.
– Det är nog en del recept på antibiotika som skrivs ut ”för säkerhets skull”. Kanske kunde man avvakta något ett eller ett par dygn med antibiotikakuren. Men problemet är många gånger att en tidspress, vilket gör att återbesök eller uppföljande samtal oftast inte hinns med. Vid osäker diagnos är det då lätt att i stället skriva ett recept. Vi behöver få ännu bättre rutiner kring hanteringen av infektioner, så att patienterna känner sig trygga även utan ett recept på antibiotika som resultat av vårdbesöket, säger Peter Iveroth.
Onödiga antibiotika-recept
Inom Landstinget i Jönköpings län arbetar man sedan flera år för att minska den onödiga förskrivningen av antibiotika. Arbetet pågår bland annat i den lokala Strama-gruppen (Samverkan mot antibiotikaresistens) och inom primärvårdens forsknings- och utvecklingsenhet. Drivande i arbetet är professor Sigvard Mölstad och medicine doktor Sven Engström.
Positiv utveckling tidigare
Sedan 2006 följer forsknings- och utvecklingsenheten hur länets vårdcentraler följer medicinska riktlinjer. Vid dessa årliga uppföljningar granskas slumpvis hur ett antal infektionsdiagnoser behandlats.
– I våra uppföljningar har vi bland annat sett en mycket positiv utveckling av följsamheten till riktlinjer för blåskatarr hos kvinnor, både beträffande val av antibiotika och tillämpa rätt behandlingstider, berättar Sigvard Mölstad. Samma gäller luftvägsinfektioner.
2007 fick patienterna recept på antibiotika vid 43 procent av besöken och av dessa fick 44 procent det penicillin som rekommenderas enligt nationella riktlinjer.
2010 förskrevs antibiotika vid 34 procent av besöken och av dessa fick 53 procent det rekommenderade pencillinet.