Sommaren är en tid då färre är hemma i grannskapet, vilket ökar risken för bostadsinbrott.
Tillfället gör tjuven brukar man ju säga. Avhåll denne från att ta det!
Här följer råd och information från polisen till dig som reser bort på semestern om vad du ska tänka på.
Res bort utan att det märks
Rolf Abrahamsson är ansvarig för grannsamverkan vid Närpolisområde Jönköping.
Vad är dina råd till semesterfirare som kommer vara bortresta en längre tid?
– Jag tycker först och främst att man ska berätta för sina närmaste grannar att man kommer vara bortrest. För att nämna några åtgärder så är mina råd att se till att ha lås av god kvalitet, timer till belysning och radio, att inte förvara värdesaker i sin bostad och be någon ta hand om posten, säger Rolf Abrahamsson.
– Det är viktigt att bostaden uppfattas vara bebodd. Tänk till exempel på att timern är igång även dagtid.
Stöldbegärlig egendom
Gärningsmännen som ligger bakom bostadsinbrotten är ofta beroende av droger och de behöver snabba pengar.
– Inbrottstjuvar är i första hand ute efter smycken och kontanter, det vill säga det som är lätt att bära med sig, berättar Rolf Abrahamsson.
– Jag rekommenderar att märka värdefulla föremål och fotografera dessa. Det underlättar för polisen att spåra stulet gods.
Avskräckande effekt
Grannsamverkan innebär att de boende eller de som verkar i ett område sätter igång ett projekt där samverkan är ledordet.
I en studie från Polismyndigheten i Stockholms län konfirmeras att grannsamverkan har en avhållande effekt på presumtiva gärningspersoner. Studien ”Vad vet vi om bostadsinbrott?” gjordes 2008 av inspektör Kent Pira på Kungsholmens närpolis i Stockholm. Han har intervjuat tjugo personer som begått bostadsinbrott och majoriteten av dem berättade att grannsamverkan är avskräckande.
– Grannsamverkan är en bra brottsförebyggande metod att använda för att minska brottsligheten i ett område, säger Rolf Abrahamsson.
– De som vill veta mer om grannsamverkan är välkomna att kontakta mig eller någon av mina kollegor som också jobbar med grannsamverkan. Vi kommer gärna och informerar!
Att delta i grannsamverkan, liksom allt informationsmaterial, är gratis och i en del av polishusen i länet kan de som vill hämta märkutrustning för att märka sina värdesaker.
Viktigt hålla en bra metod vid liv
En annan brottsförebyggande metod jämte grannsamverkan är trygghetsvandringar, som utvecklades i Göteborg och som sedan spridit sig både i landet och till andra länder.
Trygghetsvandringar innebär att en grupp personer vandrar igenom ett område och inventerar det systematiskt ur trygghetssynpunkt. De som vandrar är ofta de boende i området, men också företrädare för bostadsföretag, lokala föreningar, politiker och polis.
Jobbar polisen i länet med trygghetsvandringar?
– Jag vet att trygghetsvandringar fungerat väl i bland annat Barnarp. Där var det tidigare problem med ungdomar och alkohol, men trygghetsvandringarna gav ett gott resultat, säger Rolf Abrahamsson.
– Både grannsamverkan och trygghetsvandringar är väl fungerande brottsförebyggande åtgärder. Det viktiga är också att de hålls vid liv.
Minskning av inbrott i villor i länet
Statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar att det inträffade färre inbrott i villor i länet i maj innevarande år jämfört med samma månad förra året.
Däremot ökar inbrotten i lägenheter. Detta överensstämmer också med hur det ser ut i övriga landet.
Man kan tycka att det skulle vara svårare att ta sig in i lägenheter?
– Merparten av inbrotten sker under dagtid när de flesta är på sitt arbete. På så sätt kan tjuvarna arbeta ostört. Ofta jobbar de i par, någon håller vakt och den andre går in.
– Jag tycker det är viktigt att påtala att om man följer de råd som polisen ger, så kan man minska risken för att drabbas av bostadsinbrott, fortsätter Rolf Abrahamsson.
Ring en gång för mycket!
– Jag vill även uppmana alla att direkt ringa till polisen om du ser något onormalt i ditt bostadsområde. Ring hellre en gång för mycket. Vi tar emot alla tips och information. Allt är värdefullt!
– För ett tag sedan fick vi ett samtal från en person som såg ett flertal personer försöka bryta sig in till grannen. Polisen kom snabbt på plats och en person kunde gripas, avslutar Rolf Abrahamsson.
Här finns ännu mer att läsa
Bostadsinbrott
Varje år sker tusentals bostadsinbrott i Sverige. Några enkla tips kan göra ditt boende tryggare och säkrare. Skaffa till exempel ordentliga lås och ta hjälp av dina grannar.
Lås alltid ytterdörren i bostaden. Tjuvar känner på dörrar och där det är olåst finns oftast plånböcker, handväskor, bilnycklar med mera tillgängligt precis innanför dörren.
Brott i bostadsmiljön förebyggs bäst med hjälp av en väl fungerande grannsamverkan (läs mer i länken till höger).
Släpp inte in någon okänd person i bostaden. Många äldre personer får besök av falska myndighetsrepresentanter eller andra personer som hittar på anledningar att få komma in i bostaden med det enda syftet att stjäla. Var kritisk. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Alla tjänstelegitimationer är försedda med telefonnummer för kontroll.
Det är bra att ”tänka som en tjuv” då man vill förstärka inbrottsskyddet i bostaden. Tjuvens favoritväg att ta sig in är genom ett fönster i bottenplanet. Förstärkning av inbrottsskyddet bör därför i första hand inriktas mot fönster och i andra hand mot altan/balkongdörrar. Entrédörren används sällan som inbrottsväg i denna typ av bostäder. Anpassa förstärkningsåtgärderna efter risknivåerna.
Tänk också på att risken för inbrott är större på insynsskyddade tomter. Öppna upp för bättre insyn. Förstärk gärna belysningen runt huset. Ha inga skymmande växter nära altandörrar och fönster.
Att installera ett larm ska ses som den yttersta åtgärden som kan vidtas efter att Grannsamverkan etablerats och en översyn och förbättring gjorts av lås och mekaniskt inbrottsskydd. Tänk på att ett larm talar om att tjuven redan är inne i bostaden.
Se till att ha lås av god kvalitet, eventuellt säkerhetsdörr eller gallergrind. Hos auktoriserade låssmeder finns inbrottsskyddande produkter för såväl fönster som dörrar. Vissa kan man även montera själv. Köp aldrig säkerhetsprodukter av dörrförsäljare.
Lås med så kallad hakregel finns för både altandörrar (kallas då säkerhetsspanjolett) och entrédörrar. Dessa ger ett betydligt bättre inbrottsskydd än vanliga standardlåskolvar.
Kolla med försäkringsbolaget om er bostad kräver särskilda insatser för att hemförsäkringen ska gälla vid ett inbrott, till exempel fönsterlås eller larm.
Fotografera och märk dina värdefulla föremål. Förvara fotografierna i bankfack.
Så här kan du minska risken att drabbas av bostadsinbrott:
- Meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest.
- Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull och signalerar att ingen är hemma.
- Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.
- Ha timer på radion så den går igång med oregelbundna mellanrum.
- Tala inte in på telefonsvararen att du är bortrest.
- Skriv inte att du är bortrest på sociala medier som Facebook, Twitter eller i din blogg.
- Vidarekoppla eventuellt telefonen.
- Du som bor i villa kan be någon om hjälp med att:
- Klippa gräsmattan vid längre frånvaro.
- Skotta snö och/eller göra fotspår i snön vid huset.
- Slänga sopor i din soptunna ibland.
- Parkera sin bil på din uppfart ibland så huset ser bebott ut.
- Att hänga sin tvätt på din torkställning.
Det här kan du också göra:
- Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt, särskilt vid entré- och altandörrar.
- Förvara trädgårdsredskap och verktyg inomhus så att en tjuv inte kan använda dem för att göra inbrott.
- Förvara stegar inomhus eller fastlåsta så de inte kan användas för att nå olåsta eller öppna fönster i ditt eller en grannes hus.