På årets sista fullmäktige kåserade fullmäktiges ordförande, Christer Fjordevik, kring året som gått.
Kära ledamöter!
Så har vi då kommit till den stund på året då ansvarsfrihet ska prövas och betyg ska utdelas till er ledamöter innan det blir juluppehåll. Som fullmäktiges ordförande har jag ju den oinskränkta makten att bedöma och dela ut betyg. Jag har förstått, somliga av er önskar en mer kollektiv bedömning istället för en individuell sådan. Jag har tagit detta i beaktande och gör härvidlag en kompromiss, som ju är vanlig i politikens värld – snäll som jag är. Ni som prövats individuellt kommer att få sig tillsänt ett skriftligt omdöme och blir alltså inte offentligt uthängda i VN eller andra media.
De ämnen utifrån vilka ni bedöms är Ordning, som att komma i tid till mötet, hålla reda på sina handlingar mm; Uppförande, som hur man beter sig i talarstolen, hur man behandlar sina politikerkolleger och framför allt hur artig man är mot ordföranden – det ger ju alltid extra poäng; Retorik, hur och vad man säger i talarstolen, om det är strunt eller substans.
2011 går till Värnamo kommuns historia som ett extremt ovanligt år. Dels hade vi just frågan om ansvarsfrihet och dels har vi tagit ett av de största beslut någonsin ett kommunfullmäktige i Värnamo har gjort, renovering och ombyggnad av Gummifabriken. Stora och viktiga är alltså de beslut ni, kära fullmäktigeledamöter, fått fatta i år, om ni nu har fattat det!
Ansvar är ju egentligen till syvende och sist bara väljarna som kan utkräva. Under året har ändå skett en prövning, som förstås också var en prövning för inte minst Hans-Göran, Gottlieb och Ulla. Till och med hela kommunstyrelsen höll på att hamna i skamvrån med en anmärkning. Några av er fullmäktigeledamöter ville gå händelserna i förväg och frihetsberöva kommunledningen. Men så lätt är det inte att bli av med politiker och få dem bakom galler. Men hade man lyckats, så hade vi varit av med kommunledningen åtminstone under två år och det hade säkert en och annan tyckt vara skönt!
Vi sitter i en fantastisk sessionssal! Det förpliktigar och ställer också vissa krav på vett och etikett. Här i denna sal beter man sig inte hur som helst och inte heller säger man vad som helst, även om vi har yttrandefrihet. Stadshuset är, som ni vet, ritat av Göteborgsarkitekten Carl Nyrén, som under hösten avled. Det stod färdigt när Värnamo storkommun bildades 1971. Kommunfullmäktiges sessionssal ritades med Bruno Mattsson möbler. Ni sitter på Bruno Mattsson-stolar och har framför er bord också ritade av Bruno Mattsson. Möbleringen är uppskattad, vad jag förstått, av de flesta. Någon tycker inte om sin närmaste granne, men så är det här i livet, man väljer inte alltid den man måste samarbeta med och den man måste i det offentliga rummet sitta bredvid. Det hade ju i och för sig varit väldigt spännande om vi gjort ett sociogram, att var och en av oss fått välja vilka de vill ha runt om sig. Lite besvärligt blir det ju för mig som ordförande. Jag är ju väldigt beroende av min sekreterare och mina presidiekollegor.
När man tittar ut över församlingen kan man undra om Carl Nyrén inte också ritade in några av oss och vi som därmed tillhör inventarierna i rummet, om inte fornminne så i vart fall kulturminne.
Förändringens vindar blåser och kraven är idag annorlunda. Idag används kf-salen till så många andra samlingar än just fullmäktigemöten. Därför är det inte så underligt att tankarna på hur en inte bara funktionell möblering kan ordnas utan också en mer flexibel sådan, dykt upp. Det finns en spänning mellan de nya kraven och det gamla kulturarvet, inte tu tal om det. För min del ser jag det som ytterst viktigt att vi inte gör oss urarva, utan tar vara på det varumärke som Bruno Mattsson är för Värnamo kommun, bortsett då från de mänskliga kulturminnena som möjligen kan sitta här i salen, som kanske också skulle behöva bli mer flexibla liksom möbleringen.
Varumärket Värnamo, har med den turbulens som varit, onekligen naggats i kanten. Det har gått så långt att det i insändare antytts att Värnamo kommun skulle stå modell för TV-serien ”Starke man” och Svinarps kommun. Ett sådant varumärke är ju inte särskilt roligt! Så är det naturligtvis inte. Vad jag vet har inte Hans-Göran och Mats för kommunens räkning varit i Bryssel. Det har däremot jag varit, två gånger till och med under året. Och det var trevligt, kan jag berätta, även om det inte var på uppdrag av Värnamo kommun. Inte heller står Värnamodagarna som förebild för ”Tjolahoppsandagarna” i Svinarp. Det är elakt förtal
även om det under Värnamodagarna är en hel del ”tjolahopp”. Samma gäller det faktum att Svinarps kommunchef monterade upp s k babywatch för att tjyvlyssna vad oppositionen planerar. Vår kommunchef har inte gjort något sådant. Här i Värnamo var det precis tvärtom! Alltså ingen likhet med Svinarp.
Efter en generell bedömning av Ordning, kan jag notera att det finns några, inga namn, som är mer eller mindre notoriska ”sengångare”. Det kan ju finnas skäl till det, det kan jag förstå. Men det verkar som om alla glömt bort att man vid sen ankomst ska anmäla sin närvaro till ordförande (10§ Kf:s Arbetsordning). På samma sätt om man lämnar sammanträdet ska det också meddelas presidiet. Kom ihåg detta!
Efter en generell bedömning av ledamöternas Uppförande, så har det under året skett en del uruppföranden här i talarstolen, vilket uppskattas. Det har också blivit bra mycket bättre med hur man inleder anförandena med ”Herr ordförande”!
När det gäller den retoriska förmågan avstår jag att göra en generell bedömning. Vad som är strunt och vad som är substans uppfattas mycket olika beroende på vilken sida av diket man står.
Men jag tror, allt det här om ordning och reda, uppförande och retorik, får sin självklara lösning någon gång under nästa år. Det är ju tänkt att vi ska komma i TV, vi ska börja med att sända WebbTV från fullmäktigemötena. Redan på den tiden då VärnamoTV sände från fullmäktiges möten hade det en tydlig effekt på detta med Ordning, Uppförande och retorik. Det var till och med så, att de manliga ledamöterna uppträdde i slips och kavaj, belevade och artiga. Även de kvinnliga ledamöterna ”snofsade” upp sig och log vackert mot kameran. Så här kommer hända saker under 2012, var så säkra!
Nåväl, det här med ordning, uppförande och retorik. För en gångs skull tror jag mig våga på en biblisk anknytning med risk att bli påhoppad av någon eller några. Den av er som är utan synd kan kasta första stenen. Ingen är perfekt, allra minst jag! Jag inser att jag inte tillhör den kategorin själv, som kan kasta första stenen. Jag vill bara kasta ut ett tack för året som varit och en önskan om en God Jul och ett Gott Nytt År 2012 och väl mött igen torsdagen den 26 januari!
Christer Fjordevik
Kommunfullmäktiges ordförande
Värnamo kommun