Igår siktades årets första blommande hassel vid Store Mosse. Det är vid samma tid som den brukade börja blomma för ett sekel sedan.
– Vi håller koll på vårtecknen, men i år fick vi vänta extra länge, berättar Cornelia Rentsch, förvaltare och guide vid Store Mosse nationalpark, som var den som rapporterade in de små hasselblommorna till www.blommar.nu.
Hasseln brukar vara det tidigaste vårtecknet bland växterna, något som pollenallergikerna inte är sena att notera. Trots den kalla vintern kom blomningen igång vid samma tid som var vanligt för ett sekel sedan. Det visar en jämförelse med data från 1800-talets slut.
Tillsammans med ett 20-tal frivilliga så kallade fenologiväktare ingår Store Mosse nationalpark i det regionala nätverk som Länsstyrelsen i Jönköping bygger upp för att följa förändringar i naturens kalender.
Jönköpings län följer förändringar i naturens kalender Klimatförändringens tydligaste effekt i naturen är att naturens kalender förändras. Blomningen och lövsprickningen på våren kommer tidigare medan höstens lövfällning i många fall kommer senare.
Nu vill Länsstyrelsen i Jönköping dokumentera när blomning, lövsprickning, fruktmognad och höstlöv dyker upp för några av våra vanligaste växter.
– Genom att jämföra nutida observationer med hur det såg ut för hundra år sedan kan vi mäta hur olika arter påverkas, säger Linda Hassel, projektets kontaktperson vid Länsstyrelsen.
Detta kommer i sin tur att vara viktig kunskap för skogs- och jordbruk liksom för natur- och miljövård, pollenallergiker och forskare.
Allmänheten bjuds in
Mellan 1873–1926 gjordes sådana här observationer på ett 10-tal gårdar i Jönköpings län. De ingick i ett landsomfattande observationsnätverk under ledning av dåvarande SMHI och flera av de som bor på dessa gårdar idag har anslutit sig till det nutida nätverket.
– Tack vare dessa historiska data har vi något att jämföra med och kan se hur olika växter påverkas av ett förändrat klimat, berättar Ola Langvall vid Sveriges lantbruksuniversitet, som under 2010 lett digitaliseringen av den historiska databasen.
För att observationerna ska representera hela Jönköpings län måste de professionella observationerna kompletteras med frivilliga insatser. Allmänheten bjuds därför in att delta i detta nätverk.
– Vi vet att många redan gör observationer av vårtecken och vi hoppas därför att det ska finnas ett stort intresse att delta i nätverket, säger Kjell Bolmgren, samordnare för Svenska fenologinätverket.
Genom att göra observationerna på samma sätt och rapportera dem till den gemensamma databasen på www.blommar.nu får dessa observationer mycket stort värde.