Hånger Hembygdsförening hade på måndag kvällen sitt årsmöte.
Ett trettiotal medlemmar samlades i Församlingshemmet i Hånger för att ta del av kvällens föredrag samt årsmötesförhandlingarna. Kvällen började med att Lars-Göran Holm höll ett föredrag med diabilder om Åminne Bruk och dess historia.
Järnbruket, som startades 1826 av Carl Danckwart, låg först i Gamla Åminne, bytte sedermera ägare till familjen Lillieqreutz, och flyttades 1900 till Åminne eftersom man ville slippa att transportera sjömalmen långa vägar från Vidöstern till Gamla Åminne. Även det färdiga järnet blev lättare att transportera då järnvägen byggdes förbi Åminne. Lars-Göran berättade också om hur malmupptagningen från Vidösterns is gick till från 1826, då den togs upp för hand från isen fram till 1900-talets modernisering då den togs upp med mudderverk.
1934 blåstes hyttan för sista gången. Flera i Lars-Görans släkt hade arbetat på bruket med dess masugn, och sedermera gjuteriet som stängdes för gott 1992.
Efter förtäring i form av semlor vidtog sedan årsmötesförhandlingarna. Sittande ordförande Bengt Lindahl valdes åter som ordförande för innevarande år. Kassören sedan många år, Per Carlsson hade avsagt sig sitt styrelseuppdrag, så även en suppleant, varför två nya medlemmar valdes.
Styrelsen består nu av ordförande Bengt Lindahl, sekreterare Kerstin Norrestam, kassör Ingvar Martinsson, samt Hans Karlander, Lars-Erik Eriksson, Pierre Söderqvist och Vivianne Johansson, och suppleanterna Marie Gyllensten, Lisbeth Jonsson och Karin Sörensen Munkholm.
Valen till de olika uppdragen i föreningen klarades av snabbt tack vare valberedningens arbete. Som sista punkt framkom önskemål om att Hembygdsföreningen ska bilda en arbetsgrupp som kan ta ansvaret för Gamla Kyrkogården i Hånger. Förslagsställaren menade att en grupp ansluten till en offentlig förening skulle ha större tyngd bakom sig i kontakter med kommunen och länsstyrelsen.
Kyrkogården har tidigare restaurerats men då den åter börjar förfalla behövs ett nytt krafttag för att få den i fint skick igen. Kyrkogården ligger på privat mark, och förslag framkom om att prata med markägaren för att om möjligt få denne att överlåta marken där kyrkogården ligger, på Hembygdsföreningen. Beslut togs om att styrelsen ska jobba vidare med frågan om det går att hitta några som är intresserade av att ställa upp i en arbetsgrupp för Kyrkogårdens bevarande.