Nya matvagnar för 3,3 miljoner kronor på Värnamo sjukhus gör att patienternas mat nu håller rätt temperatur – oavsett om maten är varm eller kall.
Kostavdelningens kök på Värnamo sjukhus ligger på källarplanet rakt under restaurang Matlusten, där både allmänheten och sjukhusets medarbetare kan äta lunch. På kostavdelningen arbetar 28 personer fördelade på kockar, köksbiträden och administratörer. Verksamheten pågår alla dagar året runt.
I köket lagas frukost, middag och kvällsmat till alla inneliggande patienter, och här lagas även all lunchmat till restaurang Matlusten. Dessutom ordnas det fram förrådsvaror till sjukhusets avdelningar och fika på beställning. Patientmaten dukas på brickor tre gånger per dag och körs sedan i vagnar ut till avdelningarna.
3,3 miljoner kronor har investerats
Jennie Ferm är chef för kostavdelningen på Värnamo sjukhus. Hon är glad över – och nöjd med – de nya matvagnar som började användas i slutet av januari i år. Kostnaden för dem var 3,3 miljoner kronor, så det var en rejäl investering.
I de tidigare matvagnarna ställdes all mat in i samma utrymme. Den varma maten hade visserligen lock över tallrikarna, men det var ofrånkomligt att den kalla maten blev ljummen i vagnarna. Det var inte bra vare sig för smakligheten eller i förhållande till de krav som livsmedelslagstiftningen ställer på att maten ska hålla rätt temperatur.
– Det spelar ingen roll hur bra matens sammansättning är om patienten inte äter upp maten. Hela måltidsupplevelsen är viktig, och därför fick vi också nytt porslin i samband med att de nya vagnarna invigdes. Nu har maten rätt temperatur och den ser trevlig ut, säger Jennie Ferm.
Jennie Ferm, kostchef på Värnamo sjukhus, är nöjd med de nya matvagnar som gör att patientmaten håller rätt temperatur. Foto: Helena Dovier