Länets S-ordförande Carina Ödebrink debatterar.
Vi vill bygga Sverige starkt!
Kan man köpa tillit för pengar? Frågan kanske låter aningen märklig och ställdes häromveckan av en debattör i radion.
Svaret är självklart ja! Med gemensamma resurser kan vi se till att bygga ett samhälle där människor känner tillit, frihet och trygghet.
Men idag känner allt fler en oro över att utvecklingen är på väg åt fel håll, en oro över om det samhälle vi tillsammans investerat i håller för påfrestningarna när det börjar blåsa.
Någonting nytt hörs också allt starkare idag; en vilja och önskan om att vi satsar på det gemensamma, på det som är viktigt för oss alla; på skolan, hälso- och sjukvården och omsorgen om oss när vi blir gamla.
Allt fler ser bristerna som finns i dagens Sverige och inser också att allt faktiskt hänger ihop, att vi var och en av oss har två plånböcker, en egen privat och en stor gemensam där vi var och en är med och bidrar och att det under senare år blivit allt tunnare i den gemensamma portmonnän.
Drygt 400.000 är idag arbetslösa i Sverige. Arbetslösheten är förödande för varje enskild individ och ett slöseri med mänskliga resurser.
För oss Socialdemokrater är därför kampen om jobben viktigast med målet att ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Den som blir arbetslös ska snabbt få nödvändig hjälp för att kunna ta klivet in till egen försörjning och personlig frihet och utveckling. Detta är särskilt viktigt när det gäller våra unga.
Kampen om jobben handlar också om skapa bra förutsättningar för de små och medelstora företagen att skapas, växa och utvecklas. Det är i dessa företag majoriteten av de nya jobben skapas, detta är särskilt viktigt i vårt län med en hög andel småföretag.
Skolan är viktig, inte bara för att möta morgondagens arbetsmarknad utan också för vår egen personliga utbildnings- och bildningsresa.
För oss Socialdemokrater är alla barn allas barn, vi vill därför ha en skola som ser till att alla barn och unga får en bra utbildning i skolan. Elevernas möjlighet till en bra utbildning ska inte avgöras av föräldrarnas plånbok och möjligheten att köpa privat läxhjälp.
Det finns därför en fråga som vi var och en har anledning att fundera på framöver; Vart är vi på väg? Men det är viktigt att komma ihåg att vi inte behöver vara passiva resenärer som kliver på tåget och lutar oss tillbaka i sätet. Vi kan faktiskt själva avgöra både färdriktning och destination, det beror helt och hållet på vilken biljett vi väljer.
Carina Ödebrink, Vaggeryd
Distriktsordförande (S)
Carina Ödebrink deatterar