Carina Ödebrink (S) från Vaggeryd och en partikollega diskuterar regionens ekonomiska resultat för 2014.
Skygglappar på när ekonomin backar
Invånarna kan känna trygghet i att vi har en bra vård i vår region. Men det finns också det som kan bli bättre och vi har många och stora utmaningar för en bra vård även i framtiden.
En stabil ekonomisk grund, byggd på långsiktighet och politiskt ansvarstagande tar lång tid att bygga men kan snabbt raseras. Som förtroendevalda har vi ett uppdrag från invånarna när det gäller att hantera de ekonomiska resurserna så klokt som möjligt. Så gjorde vi när vi satt i det politiska förarsätet – så ser dock inte situationen ut längre, skriver Marcus Eskdahl och Carina Ödebrink regionråd.
Här lever den moderatstyrda ledningen fortfarande på gamla meriter. Moderaterna som dessutom över tid inte bidragit med att ta det långsiktigt ekonomiska ansvaret för hälso- och sjukvården.
Vi ser med stor oro på att den negativa ekonomiska utvecklingen inte tas på tillräckligt stort allvar. Det äventyrar en bra sjukvård i morgon men också framtiden för våra tre akutsjukhus.
Under större delen av tiden med moderaterna i ledningen så har delar av sjukvården gått med underskott något som också eskalerat de senaste två åren.
Ett positivt resultat med hyggliga överskott på sista raden, ofta tack vare intäkter av engångskaraktär, döljer en allvarlig, underliggande problematik. De tre sjukvårdsområdena tillsammans med medicinsk diagnostik gör tillsammans ett underskott på över en kvarts miljard, 274 miljoner kronor! Det är ett misslyckande av stora mått för den politiska ledningen!
Den borgerliga politiken har inte haft fokus på hur vården ur ett patientperspektiv hålls ihop och där små steg för en bättre vård tas varje dag. Istället har det handlat om att göra vården till en marknad.
Ett nytt ersättningssystem, inrättat för att möjliggöra utförsäljning har införts som inneburit att verksamheten mer jagar intäkter än ser över sina kostnader.
Organisationsförändringar genomförs utan risk- eller konsekvensanalyser på kort eller lång sikt.
Hyrläkarkostnaderna ökar kraftigt. För 2014 landar de på 113 mkr, tvärtemot målet som är 45 mkr.
Det andas en stor portion självgodhet och brist på insikt, från den politiska ledningen, när man talar om att regionen har en stark ekonomi med goda resultat när vården samtidigt har en mycket ansträngd ekonomisk situation. Det riskerar också att man tappar tilltron till den budget som beslutats, för pengar verkar ju finnas?
Vi frågar oss om den politiska ledningen verkligen har ett äkta intresse av att det ska gå bra för den solidariskt finansierade och offentligt drivna vården?
Den åtgärdsplan som togs fram 2014, har inte haft någon som helst effekt och är egentligen bara en sammanställning av tidigare fattade beslut i budget och flerårsplan som man inte haft tillräckligt fokus på.
En bra sjukvård i morgon kräver kloka beslut idag. Därför behövs ett omtag när det gäller att få till en långsiktigt hållbar utveckling för sjukvården i regionen.
Carina Ödebrink och Marcus Eskdahl
Regionråd (S)