Centerpartiet har i dag beslutat om valplattform för valet till Europaparlamentet.
– Vi vill se ett smalare men vassare EU som slutar att detaljreglera lakritspipor, smaktillsatser i snus eller lekparkers utformning för att istället fokusera på rätt saker, noterar partiledaren Annie Lööf från Värnamo.
Huvuddragen i Centerpartiets vision för EU.
1. Nej till Euron
För tio år sen sa Centerpartiet nej till euron. Det står vi fortfarande för. Trots eurons djupa kris är en majoritet av partierna i riksdagen fortfarande positiva till att införa euron i Sverige. Jag menar att Sverige och den svenska kronan skulle tjäna på en bredare uppslutning från svenska partier på längre sikt än bara till årets EU-parlamentsval i maj. Utmaningarna med euron löser vi inte på bara några år.
När vi går in i valrörelsen till Europaparlamentet förtjänar svenska folket att få veta vad de olika partierna tycker – långsiktigt. Centerpartiets nej till euron är bestämt sedan tio år.
2. Stopp för centralisering och detaljstyrning
I stora och små frågor flyttas allt mer makt till Bryssel. Att EU-tjänstemän mitt under brinnande kris lägger tid och energi på att diskutera lakritspipor och snusets smak i Sverige är helt orimligt. Regleringsivern leder till att EU står för över hälften av alla kostnader för regelkrånglet för småföretag i Sverige. När fyra av fem nya jobb skapas i de små företagen förstår de flesta att detaljstyrningen måste få ett slut. Ett smalare men vassare EU lägger fokus på rätt saker.
3. Ett öppnare EU
Under krisen har krafterna som vill avskaffa EU:s inre marknad stärkts. EU:s marknad behöver snarare öppnas mer. I synnerhet när det gäller tjänster, som står för en allt större del av de värden som skapas inom unionen. Det är orimligt att e-tjänster som säljs i Sverige inte kan köpas på samma villkor i hela EU. Sveriges och Europas återhämtning behöver nya frihandelsavtal med USA och andra stora handelspartners.
Ett öppet EU handlar också om rörlighet för människor. En öppenhet som ger möjligheter att studera eller jobba i ett annat land, turista utan visum och bosätta sig i ett land utanför Sverige. Det handlar om ett solidariskt flyktingmottagande i hela EU, där fler följer Sveriges exempel. EU har råd att låta fler finna en trygghet här, och fler har ett behov av en fristad från kriget.
4. Ett grönare EU
En hållbar värld kräver gemensamt jobb i EU. Sverige har lyckats visa att tillväxt och miljöhänsyn kan gå hand i hand. Sedan 1990 har våra utsläpp minskat med 20 procent samtidigt som vår BNP ökat med 60 procent. EU kan göra detsamma. Europa har ett stort ansvar att leva upp till Kyotoprotokollet och EU måste spela en avgörande roll i de fortsatta klimatförhandlingarna. EU behöver staka ut en tydlig väg och skärpa sitt mål för utsläppsminskningar till år 2020 från 20 till minst 30 procent.
Det här är vårt program, som vi kommer att möta väljarna med i Europaparlamentsvalet om några månader. För EU men mot EMU. Mot byråkratisering, detaljreglering och centralisering. För öppenhet och en starkare miljöpolitik. Ett EU som är smalare men vassare.