Annie Johansson (C) med flera centerpartister debatterar energipolitik.
Vad säger industrifacken om (S) energipolitik?
Riksdagens historiska beslut den 17 juni innebar ett slut för årtionden av trätor och maktpolitiskt spel kring reaktorår och avvecklingsperioder. Resultatet har varit osäkerhet och handlingsförlamning som inte minst drabbat den svenska basindustrin. Ovissheten kring vilka energislag som hör framtiden till har inte gynnat vare sig kampen mot klimatförändringarna eller den elberoende industrins konkurrenskraft – snarare tvärtom.
Alliansregeringen har genom den historiska klimat- och energiöverenskommelsen lagt en stabil grund för en långsiktigt hållbar energipolitik till gagn för både miljön och jobben. Med ambitiösa målsättningar till år 2020 och konkreta styrmedel för att också uppnå dessa mål utgör det sannolikt världens mest ambitiösa klimatpolitik. Samtidigt säkrar vi en god och stabil tillgång på el för vår basindustri, vilket är oerhört viktigt om vi vill fortsätta vara internationellt konkurrenskraftiga med många viktiga jobb i vårt industritäta län.
Överenskommelsen innebär inte att Centerpartiet har ändrat grundinställning. Vi är fortsatt starkt skeptiska till kärnkraft som energislag i framtiden. Förhandlingarna har krävt kompromisser från alla regeringspartier och förmågan att fokusera på det som förenar. Centerpartiet har lyckats med att få till både en storsatsning på förnybar energi och starka begränsningar för kärnkraften. Därmed har politiken också kunnat vinna brett stöd bland energimarknadens aktörer, fackföreningar och näringsliv.
De rödgröna lovar å sin sida vitt och brett på energiområdet. Men faktum är att det fattas förslag på åtgärder för att täcka 90% av de mål de själva sätter upp. Hur de på kort tid ska kunna ersätta halva den svenska elproduktionen – vilket är vad kärnkraften motsvarar – är det endast de själva som vet. Tyvärr tycks Socialdemokraterna numera dansa helt efter Miljöpartiets pipa.
För inte ens den mest genomgröna socialdemokrat kan väl tycka att det är en bra idé att knäcka den svenska industrin genom att ensidigt stänga ned kärnkraften direkt? Vi behöver ju först något att ersätta den med. Det smärtar säkert för de s-företrädare som har sina rötter i de fackliga organisationerna som framför allt är starka inom verkstads- och skogsindustrin. Hur ska (S) förklara sitt svek för metall- och skogsarbetarna?
Centerpartiet fokuserar på gröna resultat istället för bara grönt prat. Istället för ovisshet har vi nu infört en politik för trygg energiförsörjning, för miljön och för de svenska jobben i industrin. Det är vi stolta över.
Ja att döma av alla kommentarer på denna sida kan man se Värnamobornas enorma intresse för miljön.
Nu kommer ni att ånyo att utveckla kärnkraften och vattenfall med din partiledare i spetsen skapa fler kolkraftverk i nordöstra Tyskland, som kommer att skita ner hela nordeuropa.
Vad blev det av era miljöintressen egentligen?
Miljöministern är ett stort skämt och ni ligger i famnen på industrin.
Inte ett enda nytt arbete kommer att skapas av detta,
Inte i detta landet i alla fall.
Våra barn och barnbarn kommer att få betala för detta. Dyrt.
30 år av planering inför en miljöomställning ledde alltså till detta.Kärnkraftverk och mera kolgruvor.
Skyller inte på en speciell regering.Ni är lika slätstrukna då ni sitter i regeringsställning.
Maud, din partiledare sitter i knät på Vattenfall och gullar. Varför? Jo de drar in en massa skattekronor som ni inte kan tacka nej till på miljöns bekostnad.
Du pratar om att knäcka industrin direkt. 30 år är inte direkt. Som ett parti som säger er värna om miljön är ni en stor bluff.