Nu går invånarna i de både grannbyarna Långstorp och Långshult i norra delen av Rydaholms församling, samman i kampen för att förhindra brott.
Under de senaste åren har tjuvar slagit till lite då och då mot uthus, ladugårdar och villor, senast i höstas. Flera misstänkta rekognoseringsförsök har också ertappats.
– Enligt BRÅ – brottsförebyggande rådet – sker 25 procent färre brott i form av inbrott, bilinbrott och skadegörelse i områden som har organiserat Grannsamverkan. Det är helt enkelt så att när tjuven ser dekaler och får klart för sig att man i byn är medveten och har skyddat sig, så minskar lusten att göra inbrott. Tjuven vet att risken att bli upptäckt och gripen är så mycket större, sa polisinspektör Inger Andersson, som jobbar som närpolis i mestadels Vaggeryd, men som tillsammans med kollegorna Jan Gunnarsson och Fehmi Candemir organiserar Grannsamverkan i övriga Värnamo och Vaggeryds kommuner sedan 2010.
– Ute på landsbygden har vi kanske ett dussintal byar som nu är organiserade, men i tätorter som Värnamo har vi kommit mycket längre. Men fler byar som era borde följa efter. Ofta tror man att man har koll på varandra och vet vad man ska göra, till exempel tömma postlådor och ställa sin bil på den bortreste grannens garageuppfart, men det finns så oändligt mycket mer man kan göra, förklarade de tre polisinspektörerna inför de 20 bybor som samlats hos Alfred och Ute Kulling i Långstorp på tisdagskvällen den 11 december.
Skyltar, dekaler, formulär för inventarieförteckning med mera delades ut och två kontaktpersoner i vardera byn utsågs.
Poliserna underströk att det inte handlar om att organisera medborgargarden. Man avråder också från att gripa tjuvar som ertappas på bar gärning, även om detta är fullt tillåtet.
– Iaktta, notera och rapportera allt som är misstänkt. Vi tar allt på allvar och kommer så fort vi kan och om det finns möjlighet, menade polistrion.
Torsten Lindberg
Jan, Fehmi och Inger berättade om grannsamverkan. Klickbar bild