Socialdemokratiska landstingsledamoten, Carina Ödebrink förespråkar politisk samförstånd för psykiatrins bästa.
Ingen vilja till samförstånd för psykiatrins bästa
”Nu satsar vi på en ambitiös psykiatrivård”, är rubriken på en debattartikel från Mia Frisk (KD). Den politiska ambitionsnivån från den moderatledda landstingsmajoriteten är hög får vi veta. Skärskådar vi de konkreta förslagen och initiativen är det dock sämre ställt med ambitionsnivån.
För att utveckla och förbättra den psykiatriska vården har en handlinsplan arbetats fram, den innehåller en rad utmaningar. Handlingsplanen ska genomföras under den närmaste tvåårsperioden. Målet är att verksamheten ska vara ett föredöme inom svensk psykiatri.
För att nå målet om en verksamhet som ligger i framkant och förmår att möta människors skiftande behov på olika nivåer kommer det behövas mer resurser.
Men att utveckla psykiatrin är inte enbart en fråga om nya resurser, det gäller också att se över organisationer, strukturer, arbets- och samverksansformer på alla nivåer. Brukarinflytande och att ta tillvara patienters och anhörigas erfarenheter och skapa en större delaktighet i vården är en annan mycket viktigt aspekt för att utveckla vården.
En av de största utmaningarna i det kommande arbetet handlar om att rekrytera kvalificerade medarbetare: Andelen specialistsjuksköterskor i verksamheten är jämförelsevis låg. När det gäller läkartätheten tillhör landstinget de sämsta i landet med 10 läkare på 100 000 där riksgenomsnittet är 17 läkare på 100 000.
När det gäller tillgången på och behovet av psykologer krävs det ökade insatser. Kommande pensionsavgångar, vakanser och förändrade krav på verksamheten m.m. gör att rekrytering är en av nyckelfaktorerna.
Socialdemokraterna presenterade, på landstingsfullmäktige, två offensiva och konkreta förslag, värdefulla delar i det kommande arbetet med att utveckla psykiatrin. Detta röstades ned av den borgerliga majoriteten tillsammans med Miljöpartiet.
Under en rad av år har 5 miljoner kronor avsatts till privata psykiatriker. Dessa medel har inte använts då det inte funnits några privata intressenter. Vi vill därför att dessa medel kommer patienterna till del genom arbetet med handlingsplanen för psykiatri.
Detta har den moderatledda majoriteten vid flera tillfällen sagt nej till. Man prioriterar privat vård före vård.
Socialdemokraterna vill också tillföra resurser när det gäller att rekrytera psykologer på motsvarande sätt som vi gjort när det gäller läkare. Det handlar om att inrätta tjänster där färdigutbildade psykologer kan göra sin praktiktjänstgöring under erfaren handledning. Det ger en bra start i yrkeslivet och ökar möjligheterna att nödvändig och kompetent arbetskraft stannar kvar i landstinget. Detta säger den borgerliga majoriteten nej till!
Varför är inte den borgerliga majoriteten i landstinget intresserade att ta till sig bra och konstruktiva förslag när det gäller psykiatrin?
För att patienterna ska få en bättre psykiatrisk vård är det viktigt att det kommande politiska arbetet präglas av större samförstånd och öppenhet.
Carina Ödebrink (S)
landstingsledamot