Med anledning av dagens nyhet kring elområden kommer riksdagsledamoten arina Hägg (s) Värnamo med ett debattinlägg.
Elområden
I riksdagen har jag ställt frågan till Statsrådet Anna-Karin Hatt (C) om hon avser att ta några initiativ mot bakgrund av negativa effekter av införande av elområden.
Vi Socialdemokrater har varnade för de konsekvenser som också besannats inte minst för de berörda företagen. Regeringen har inte gjort tillräckligt för att lyfta fram konsekvenser av att dela in Sverige i olika elprisområden. Vi har hävdat att Sverige skulle betraktas som ett elprisområde och vikten av att underlätta situationen för svenska elkonsumenter genom att investera och bygga ut nätkapaciteten.
Svenska kraftnät uppger att gränserna satts utifrån flaskhalsar i nätets överföringsförmåga. Upprepade svar från ansvarigt statsråd landar i att ansvaret skjuts över till myndigheter. Nu är förslaget verklighet och då är det viktigt att underlätta situationen för svenska elkonsumenter genom utbyggnad av nätkapaciteten men också genom att till exempel gränsdragningarna av elområden ses över.
Även Kommunstyrelsens ordförande i Värnamo, Hans-Göran Johansson (C) har känt sig tvungen att reagera mot regeringen. Men jag beklagar att denna yttring inte kom till stånd innan beslutet fattades av regeringen.
Nu efter partivännernas korrespondens lämnar Johansson positiva besked till Gnosjöbygden. Ett besked som framgick redan av budgetpropositionen för 2012. Det har även tidigare aviserats att effekterna av de nya elområdena skulle följas upp och vi vet att uppdraget gått till Energimarknadsinspektionen.
Det första uppdraget innebär även enligt Hatt att följa upp vad som införandet av elområden kan innebära för konsumenternas möjlighet att göra aktiva val och marknadens funktion. Det andra uppdraget Anna-Karin Hatt gett handlar om att utreda eventuella effekter på konkurrenssituationen på elmarknaden med anledning av införandet av elområden. Båda uppdraget ska redovisas innan halvårsskiftet 2012. Inga nya besked och enligt den redovisade tågordning flyttas möjligheten till eventuella positiva beslut fram i tiden. En passivitet jag har reagerat över i riksdagen.
Regeringen har att ta sitt uppföljningsansvar men jag konstaterar att Anna-Karin Hatt endast upprepar texter från budgetpropositionen i sitt svar till Hans-Göran Johansson. Men genom att upprepa tagna beslut förändrar varken Hatt eller Johansson verkligheten för drabbade företag, institutioner och enskilda. Därför välkomnar jag Johansson att stödja S-initiativ för att undanröja den företagsfientliga politik som regeringens ställningstagande om indelningen i elområden så tydligt uppvisat.