Två S-kvinnor från Värnamo debatterar.
Alla vinner på barnomsorg för alla
Barnomsorg på kvällar, helger och nätter behövs och kan skapa en tryggare och bättre vardag för både barn och föräldrar. Det är bra för barnen. Dessutom ger det stora samhällsvinster. Alla tjänar på det.
Barnomsorgen i Sverige har två uppdrag. Dels ska den ge barnen omsorg och pedagogisk utveckling på jämlika villkor. Barn utvecklas tillsammans med andra barn. Dels ska den ge föräldrar möjlighet att förvärvsarbeta eller studera, dels ska föräldrar kunna leva ett jämställt familjeliv med delat ansvar för hem och familj.
Kommuner är skyldiga att erbjuda barnomsorg under dagtid för barn över ett år. Men utbudet varierar stort mellan olika kommuner. Det är också kommunerna som själva beslutar om man vill erbjuda barnomsorg på obekväma tider. 2011 erbjöd inte ens hälften av kommunerna någon form av barnomsorg på obekväm arbetstid. Totalt får idag mindre än en procent av alla förskolebarn i Sverige omsorg på obekväma tider.
Samtidigt jobbar allt fler oregelbundet och på obekväma arbetstider. 2012 jobbade nästan 40 procent av alla sysselsatta på obekväm arbetstid. I yrken som kräver gymnasiekompetens var de ännu fler, drygt 50 procent, enligt siffror från SCB. Alltför många tvingas idag tacka nej till jobb eller gå ner i arbetstid på grund av förskolans öppettider. Vanligast är att mamman i familjen får gå ner till deltid.
Dagens förhållanden är inte acceptabla! Förskolan behöver utökade resurser för att erbjuda barnomsorg för alla barn, oberoende av föräldrarnas arbetstider. S-kvinnor vill se ett lagstadgat krav på kommunerna att tillhandahålla förskola dygnet runt. Föräldrar ska inte behöva tacka nej till jobb på grund av brister i den kommunala barnomsorgen.
Även när barnomsorg dygnet runt medför en kostnad för kommuner på kort sikt blir vinsterna större på lång sikt – både i pengar och i välfärd.
Inte minst kvinnor blir vinnare om alla föräldrar får rätt till jobb och barnomsorg oberoende av arbetstid. Jobb är grunden för kvinnors trygghet och ekonomiska oberoende. Barnen blir också blir vinnare eftersom de får den trygga omsorg de har rätt till. Föräldrars jobb är därtill bästa skyddet mot barnfattigdom.
Rapporter från Kommunal visar slutligen att utökad barnomsorg är väldigt lönsamt för samhället som helhet. Barnomsorg för alla frigör arbetskraft och ökar skatteintäkterna.
Det är snart 30 år sedan, 1985, som den svenska riksdagen fattade principbeslut om förskola åt alla barn i Sverige. Det är hög tid att ge den rätten också till de barn vars föräldrar jobbar på obekväm arbetstid!
Carina Hägg, Värnamo, ordförande, S-kvinnor Jönköpings län
Desiré Törnqvist, Värnamo, landstingspolitiker (S)