Carina Hägg (S) från Värnamo och en partikollega debatterar.
Det behövs en öppen och framtidsinriktad biståndspolitik
Här i Jönköpings län finns en dokumenterad lång tradition av engagemang för utvecklingsbistånd. En kompetens vi vill ta tillvara. Vi vet att när människor får möjlighet till arbete och egen försörjning skapas frihet och välstånd. För en mer fredlig och utvecklad värld måste fattigdomen och orättvisorna minska. Sverige kan genom internationellt utvecklingssamarbete arbeta strategiskt för att alla människor ska kunna leva ett bättre liv och känna frihet och framtidstro.
För att nå dit behövs en ny och framtidsinriktad politik. Vi socialdemokraterna har lagt ut ett remissmaterial på vår hemsida: ”Agenda för global utveckling – fokus internationellt utvecklingssamarbete”. Vi vill engagera så många som möjligt att bidra till utvecklingen av vår politik.
Nu förändrar den borgerliga regeringen biståndspolitiken i slutna processer utan insyn och troligtvis beslutar regeringen på egen hand under våren om en ny biståndspolitisk plattform utan någon behandling i riksdagen.
Framtidens politik för internationell utveckling måste syfta till att minska fattigdomen i världen och främja en hållbar utveckling på en rad områden. Politiken måste ta sin utgångspunkt i människors egna drivkrafter att skapa utveckling. Detta arbete står inför en rad både utmaningar och möjligheter.
Vi ska vara stolta över det svenska utvecklingssamarbetet som är i världsklass. Men bra kan alltid bli bättre. För att det ska vara möjligt krävs dock ett nytt förhållningssätt från biståndsministern som i ord har drivit en ordning-och-reda-politik. Men efter en och en halv mandatperiod tycks oredan större än på länge. Styrningen är oklar och det brister i hanteringen av UD:s egen biståndsverksamhet och biståndet via näringslivet. Beslutsprocesserna är slutna. Biståndsaktörer och riksdagen körs snarare över än involveras. Jag oroas också av signaler om tillbakagång till gamla tiders biståndsmetoder och ökad givarstyrning.
Det finns fler avgörande skillnader i synen på internationellt utvecklingssamarbete förutom regeringens misstro mot biståndets aktörer. Regeringen vill koncentrera verksamheten till de fattigaste länderna och lämna majoriteten av världens fattiga i medelinkomstländerna åt sitt öde. Socialdemokraterna vill ge utvecklingsarbetet olika fokus beroende på om det sker i de fattigaste länderna eller bland de fattigaste människorna i medelinkomstländer.
Eftersom regeringen inte tycks lägga propositioner på området arbetar vi socialdemokrater vidare med vår agenda för internationell utveckling. Den kommer vi garanterat att lägga fram för riksdagen för såväl debatt som beslut.
Carina Hägg (S), Väranmo, ledamot utrikesutskottet
Kenneth G Forslund, biståndspolitisk talesperson (S)