Tre Socialdemokrater debatterar.
Var tar pengarna vägen?
Budgeten ska hållas, är budskapet vi får höra. Det är så som ekonomisk kontroll måste säga. Men är budgeten på rätt nivå? Vi Socialdemokrater varnade för att om verksamheten 2013 skulle vara på samma nivå som 2011 så krävs mer inkomster, samma skatt kommer inte att hålla. De rapporter som kommer nu visar att vi hade rätt.
Arbete pågår med ”budget i balans” vilket får till följd höjda avgifter, färre personal i skola och omsorg, färre vårdbostäder osv. Vi har länge krävt att förvaltningarna ska se över sina processer och se så att man gör rätt saker på rätt sätt, därför har vi sagt ja till de över 40 samverkansutredningarna som pågår. Men denna översyn tror vi inte kommer att spara in och effektivisera så mycket pengar att det täcker önskemålen. Orealistiskt.
Förra året fick Värnamo kommun 1.234.317.000 kronor i kommunalskatt och 314.174.000 kronor i statsbidrag. Men alla verksamheter kostade 1.536.143 000 kronor. Om inte återbetalningen av Fora sjukförsäkring skett så hade kommunen gått med underskott. Detta kan man se i årsbokslutet.
Men vi undrar ändå, var tar pengarna vägen? De tre största nämnderna, skolan, omsorgen och medborgarnämnden använder 83% av alla pengar. Tillsammans hade de ett minus på 21,9 miljoner. Budgeten för 2013 kommer inte heller att räcka, visar prognosen från mars månad, det saknas 25,8 miljoner kronor för att klara verksamheten. Inför 2014 behövs 37,5 miljoner till har de tre nämnderna räknat ut.
Pengarna sägs inte räcka samtidigt som den moderatledda Alliansregeringen infört jobbskatteavdrag (120 miljarder kronor), försämrat trygghetsförsäkringarna och sponsrar hamburgerkedjor. Mellan 25-30 miljoner 2012 har kommunens kostnader ökat på grund av regeringsbeslut. De fyra stora privata vårdbolagen tog ut över 7 miljarder i vinst. År 1970 gick det tre arbetarlöner på varje vd-lön, nu har den siffran ökat till 40 på varje vd-lön.
Och en del tycker det är utmärkt att Värnamo kommun har länets lägsta kommunalskatt.
Ansvaret för nu och framtiden måste finnas. Våra barn har rätt att få lära sig kunskaper i skolan. Vuxna människors vilja till arbete och egen försörjning måste vara möjlig. Den dag man inte klarar sig själv ska man kunna få hjälp från kunnig personal inom omsorgen. Klart det finns kunskap och pengar i systemet. Men de fördelas inte på bästa sätt!
Ulla Gradeen, Pär AJ Persson, Ivan Nordin. Socialdemokrater i budgetberedningen
Personalen inom omsorgen orkar inte att utföra sitt arbete på ett bra sätt längre. Det har blivit för stora sparbeting och det drabbar personalen och dom som behöver hjälpen. Det är dags att tänka på hur man vill ha vården? Hur ska man få ungdomar att utbilda sig och jobba kvar? Kanske dags att satsa lite mer på vården om det ska finnas kvalificerade medarbetare.