Esse Petersson från Värnamo debatterar.
S-kongressen drar åt den socialistiska snaran om människors möjlighet till valfrihet när det gäller skola, vård och omsorg. Kongressombuden eggar varandra till socialistisk skördetid efter åren i opposition, vilket ökar den inre glöden i S-partiet samtidigt som det skrämmer bort de för dem nödvändiga marginalväljarna som krävs för att vinna 2014-års val.
Med det av S och vänsterstyrda kommuner och landsting/regioner hett eftertraktade kongressbeslut som främst påhejades av ombuden från Jönköpings län och Skåne blir det inte mycket av valfrihet utanför den offentligt drivna verksamheten. S-kongressen har för sin del på ett effektivt sätt återflyttat makten från de enskilda medborgarna till politikerna att avgöra hur valfriheten eller bristen på valfrihet skall se ut i de enskilda kommunerna och länen beroende på politisk majoritet.
Detta är ett välkommet, men oväntat stöd för Alliansregeringens möjlighet att kunna fortsätta en tredje mandatperiod för Valfrihet och Kvalitet med verkligt Arbete för alla och Ekonomi i balans.
Valfrihet och konkurrens inom välfärden stimulerar nytänkande, kvalitetsmedvetande och möjligheter att söka sig till nya aktörer för både patienter och personal. Detta innebär också att olika aktörer kan mätas och jämföras vad det gäller prestation och resultat.
Vinst i välfärden är inget fel när det är kvalitetskonkurrens som gäller oavsett om verksamheten bedrivs i offentlig och/eller alternativa driftsformer. Inom offentlig verksamhet heter det besparingar eller felutnyttjade resurser som åtgärdas genom rationaliseringar och effektiviseringar av verksamheten. Motiveringen för detta är oftast att de samlade skatteresurserna skall utnyttjas optimalt och kunna omprioriteras av politikerna till andra angelägna projekt.
Upprätthålles hög kvalité samtidigt som det blir stora vinster oavsett driftsform så är det bevis på att verksamhets inte är kostnadseffektiv. Då vidtages åtgärder oavsett om det är i offentlig eller i alternativ regi.
När det gäller primärvården (vårdcentraler) i Jönköpings län så blev vårdvalet som gällde både offentlig och alternativa driftsformer mycket lyckat med ytterligare 20-talet läkarmottagningar/vårdcentraler och antalet läkare inom denna sektor ökade från cirka 150 till drygt 190. Denna verksamhet är som det visat sig ytterst lämplig för alternativa driftsformer.
När det gäller de tre akutsjukhusen i länet (Värnamo, Eksjö och Jönköping) så är det angeläget att de även fortsättningsvis drivas i offentlig regi med akutjour dygnet runt på alla tre platserna.
Esse Petersson (FP)
Landstings- och regionpolitiker