Med anledning av artistframträdande av Dani M i Gummifabriken kommer ett inlägg.
Det är verksamhetsledningsgruppen vid Gummifabriken i Värnamo som ger sin syn på det hela och det är enligt följande:
Under ett års tid har vi i ledningsgruppen för verksamheterna planerat innehållet i Gummifabriken. Vi har tagit fram vision, koncept och värdegrund. En av våra viktigaste målgrupper är ungdomarna. När vi planerade programmen för delinvigningen ville vi att den första kvällen skulle tillägnas dem.
Vi ville visa vilka möjligheter det finns och kommer att finnas i Gummifabriken för ungdomar, nämligen ett brett utbud av kultur och musik i olika genrer. I programmet den 7 mars ingick bland annat ett föredrag av Nina Jarebrink om mode, Niclas Petersson och Fredrik Henninen läste poesi, Spelarena för digitalkultur, Druidz – E-sport medverkade med spelstationer, Sara Bogale sjöng blues och visor liksom trubadurtrion Lille du. Rockbandet Friday Night Special framträdde och sist kl 23 framträdde Dani M, en ung duktig artist inom en genre som uppskattas av många. I Värnamo Nyheter uttryckte flera ungdomar att det äntligen fanns något för dem att göra och att Gummifabriken behövs i Värnamo. Vi som var där, fyra vuxna medarbetare på Gummifabriken, fem ordningsvakter, två medarbetare från fritidsgården Navet, studenter från Campus studentförening samt fyra representanter för Ungdomens Nykterhetsförbund tyckte att arrangemanget var bra och välskött.
Värnamo kommun har en strikt policy vad gäller droger i alla former. Handlingsplanen som kommunen och polismyndigheten tagit fram tar upp bl a samarbete mellan skola och polis för att förhindra och upptäcka tidigt drogmissbruk. Vi anser att diskussionen om droger i samhället och bland ungdomar måste lyftas och föras på många plan. UNF (Ungdomens nykterhetsförbund) ställde sig bakom arrangemanget för att de vill vara där ungdomarna finns och föra ett samtal. Vi vill förtydliga problematiken och föra en saklig debatt inte censurera och stänga ute ungdomar. Dani M finns på Youtube där vem som helst kan lyssna på honom och det gör ungdomarna, det kan vi inte hindra däremot kan vi bjuda in ungdomar och möta dem för att visa att vi faktiskt tar dem på allvar. Vi vill att Gummifabriken ska vara en plats där alla kan känna sig välkomna. Under året som gått har vi lärt en del av Fryshusets sätt att arbeta. Deras viktigaste budskap: ”Ni måste föra en dialog med ungdomarna och ni måste förtjäna deras förtroende.”
Vi har lyckats att skapa en dialog med och mellan ungdomar och bland äldre. Det vi kan göra bättre till ett annat tillfälle är att föra en bredare debatt. Vi hade informerat fältsekreteraren i förväg. Fältgruppen gör ett otroligt bra arbete det vill vi poängtera.
Vi anser inte att musiken och Dani M:s texter som framfördes på konserten uppmanar till drogmissbruk. Han sjunger om ett samhälle där unga människor hamnar i utanförskap.
Vi vill inte generalisera utifrån en viss musikstil. Alla som lyssnar på hiphop är inte presumtiva missbrukare, det är inte musiken som gör människor till drogmissbrukare det är andra omständigheter i samhället. Musiken och andra kulturella yttringar speglar samhället.
Om musiken var upphovet till missbruk så skulle Nationalteatern ha stoppats på 70-talet, Timbuktu, som fick en utmärkelse i riksdagen nyligen, skulle inte få framföra sina texter inte heller Imperiet eller Latin Kings. Håkan Hellström, en av Sveriges mest omhuldade och omtyckta artister, skulle få sin platta ’’Ett kolikbarns bekännelser” censurerad eller kanske t o m indragen.
För verksamhetsledningsgruppen
Ulf Svensson, tf kommunchef
Monica Lembke, koordinator
Bra jobbat! Strunta i alla negativa bakåtsträvare! Värnamo behöver det här!
Att ”planera” i flera år och sedan misslyckas kapitalt är en ganska dålig ursäkt.