Företagarna debatterar lärlingssystem.
Ungdomsarbetslösheten har under lång tid varit föremål för debatt i Sverige. Mycket energi har spillts på hur hög den egentligen är, med utgångspunkt i statistiska definitioner om vem som egentligen är arbetslös, studerar eller är arbetssökande. Men ett mycket intressant samband oavsett mätmetod, är den mellan en omfattande lärlingsutbildning och en låg arbetslöshet.
I jämförelse med andra länder som Österrike och Tyskland skiljer sig Sveriges system för lärlingsutbildning då de hos oss huvudsakligen är en utbildningsform och inte en anställningsform. På Företagarna är vi starka anhängare av ett väl utbyggt lärlingssystem som inte bara utgår från skolan utan också kan användas av arbetsgivare för att få in nya och oprövade medarbetare i sin verksamhet.
Den förra regeringen hade ett förslag som skulle möjliggöra lärling som anställningsform, kallad utbildningsanställning (SOU 2012:80). Förslaget skulle ge landets företag en möjlighet att anställa ungdomar med stöd av en utbildningsplan. Anställningsformen skulle, enligt förslaget, även ge arbetsgivaren en ekonomisk ersättning samt pedagogiskt stöd från den kommunala vuxenskolan för utbildningsmomenten.
Istället för att införa utbildningsanställning så har regeringen sedan åsskiftet infört så kallad Yrkesintroduktionsanställning (YA jobb). YA-jobben liknar till sitt upplägg utbildningsanställning med den stora skillnaden att det enbart är företag med kollektivavtal som omfattas.
Eftersom det är småföretag som står för jobbtillväxten och småföretag i större utsträckning saknar kollektivavtal kommer reformen sannolikt att få begränsad effekt. Dessutom riskerar vi att missa de mindre hantverksyrkena där princip alla är egenföretagare och utbildningar i stort sett saknas helt för den som vill arbeta inom det yrket.
På Företagarna vill vi ha breda reformer som riktar sig till alla företag. Därför hoppas vi att den nya regeringen inför utbildningsanställningar som anställningsform, oavsett kollektivavtal.
Ett väl utbyggt lärlingssystem som fungerar kräver både politisk vilja och förhandlingar mellan de kollektivavtalsslutande parterna. Lyckas vi med det kommer vi att få en lägre ungdomsarbetslöshet i Sverige, oavsett hur vi mäter.
Frida Boklund Regionchef Företagarna