Företagarna diskuterar kommunrankning med mera.
Småföretagen välfärdsskaparna!
Småföretagen står för 98 % av det privata näringslivet i Jönköpings län. Samtidigt fokuseras debatten kring jobben och företagens betydelse för en ort oftast kring ett fåtal stora arbetsplatser. Men antalet privata arbetsgivare med fler än 50 anställda på en ort kan ofta uteslutande räknas på en hand. Det är istället småföretagen som dominerar både med antalet företag och antalet anställda.
De privata småföretagens betydelse för våra kommuners ekonomi kan därför inte nog betonas. Tyvärr verkar det som att många politiker ännu inte uppmärksammat detta och de kommunala reformerna för ett bättre företagsklimat lyser med sin frånvaro. Många kommuner tappar placeringar i olika kommunrankningar och politikerna verkar inte alla gånger inse vad som behövs och krävs för en förbättring.
Om kommunens representanter inte inser detta, är risken överhängande att företagen lämnar kommunen för andra kommuner i närområdet där de kan få bättre förutsättningar. Kommunernas beroende av småföretagen blir extra tydlig när andelen av skatteintäkterna redovisas för de personer som är sysselsatta i de små företagen. Gnosjö är den kommun som får störst intäkter från de små företagen, 39 %, Gislaved och Värnamo kommun kommer direkt efter med 36 %. I länets största kommun Jönköping är andelen skatteintäkter från de som är sysselsatta i små företag 31 %. (Med privata småföretag avses under 50 anställda och privata stora företag över 50 anställda)
Vi ser tre stycken centrala åtgärder att genomföra på kommunal nivå för att förbättra företagsklimatet i kommuner och regionen som helhet för att säkra att företagen stannar hos oss och inte flyttar.
– Skapa rättvisa och enkla regler. Företagare är bättre på att skapa jobb än att fylla i massor med blanketter. Kommunen borde se varje tillståndsärende som en möjlighet till jobb. Då skulle handläggningstider kortas ner och förståelsen vara större för företagarens vardag.
– Bättre attityd till företag och företagare. Kommuner kan förbättra kontaktytor mellan skola, universitet, högskola och näringsliv. Servicegaranti eller ”en väg in” för företagare och konsumenter gynnar effektiv kommunorganisation samtidigt som kommunens handläggning blir både förutsägbar och mindre betungande för företagen.
– Öppna upp för nya idéer och branscher. Flera kommuner har fortfarande osund konkurrens med privat affärsverksamhet. När företag kan agera på lika villkor och utan att skattesubventionerad verksamhet försämrar näringsklimatet, innebär det att spännande branscher växer fram.
Detta är ett arbete vi vill göra tillsammans med politikerna och tjänstemännen ute i kommunerna. Därför bjuder vi nu in kommunerna i länet till samtal för att diskutera hur vi tillsammans kan skapa bättre förutsättningar för företagande i regionen, 4 av 5 jobb skapas i de små företagen. Tillsammans kan vi skapa förutsättningar för att säkra jobben och välfärden i kommunen.
Hur det går för småföretagen är avgörande för den kommunala utvecklingen vad det gäller sysselsättning, välfärd och kommunal service.
Om politikerna vill, kan jobben bli flera och skatteintäkterna ökar.
Företagarna
Frida Boklund, regionchef Företagarna
Lars Jagrén, chefsekonom Företagarna