Annie Johansson (C) debatterar den rödgröna budgeten.
Debatt
Nyligen presenterade de rödgröna sin ekonomiska politik för svenska folket. Trots att väljarna nyligen avvisade deras förslag som går ut på att göra det mindre lönsamt att arbeta och driva företag men mer lönsamt att uppbära bidrag och leva på transfereringar, låtsades de rödgröna som om ingenting skulle ha hänt.
Bara en dag senare meddelade de dock att samarbetet läggs på is. Förmodligen har, i alla fall vissa, kommit till insikt om att många av de rödgröna förslagen motverkar sitt syfte:
Vi kan inte bygga järnvägar för pengar som vi inte har – då riskerar vi att dra på oss skulder som försämrar möjligheterna att modernisera infrastrukturen. Det går inte att förbättra patienternas rättigheter genom att riva upp etableringsfriheten och valmöjligheten i vården. Vi ökar inte jämställdheten genom att påtvinga småföretagen jämställdhetsplaner, införa etableringsstopp inom välfärden eller lagstifta om tvångsdelad föräldraförsäkring – sådana pålagor riskerar att bli tomma ideologiska önskemål.
Extra glada över att oppositionspolitiken nu ska omprövas borde nog de unga vara. De rödgröna har visserligen gjort sitt bästa för att dölja sitt låga engagemang för ungdomarna genom att tala om ungdomsarbetslösheten. Men rent konkret utgör deras största budgetintäkt, jämfört med regeringen, en fördubbling av arbetsgivaravgifterna för personer under 26 år.
Vänsterpartierna vill helt ogenerat spara nästan 10 miljarder kronor på de unga, som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Detta får självklart stora konsekvenser för ungdomsarbetslösheten. För en 24-åring med en lön på 18 000 i månaden innebär den rödgröna fördubblingen av arbetsgivaravgifterna – från 15,74 till 31,42 procent – en kostnadsökning på drygt 33 000 kronor om året.
Som kompensation vill de rödgröna istället satsa 600 miljoner kronor – en sextondel i jämförelse – på att unga arbetslösa ska få anställas utan arbetsgivaravgift. Detta är dessutom ett märkligt förslag eftersom unga arbetslösa redan idag får anställas utan arbetsgivaravgift med regeringens nystartsjobb.
I Centerpartiet är vi glada över att väljarna har förstått att arbetslinjen är grunden för tillväxt och välfärd. Alla som vill och kan arbeta ska ges den möjligheten. Under mandatperioden vill vi fortsätta att stärka drivkrafterna för företagande, studier och arbete genom lägre skatter, för alla. Vi är också fast beslutna att jobba vidare med att förbättra företagens villkor. Det handlar bland annat om regelförenklingar, lägre skatter och bättre service från myndigheter.
För att göra det bästa av den stundande konjunkturuppgången behöver vi modernisera arbetsmarknaden. En flexiblare arbetsrätt är enligt forskningen avgörande för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden och för att grupper som unga, funktionshindrade och invandrare ska få lägre trösklar in. Vi behöver ett livsvänligt arbetsliv som inkluderar fler.
Slutligen måste vi fortsätta omställningen till en grön ekonomi. Genom att skapa drivkrafter för miljövänlig produktion och konsumtion inom exempelvis energi-, transport- och bostadssektorerna blir den som kan producera och sälja de grönaste varorna och tjänsterna mest framgångsrik.
I Centerpartiet kommer vi att fortsätta att arbeta för ett grönt och dynamiskt välfärdssamhälle.
Annie Johansson (C)
ekonomiskpolitisk talesperson