Rolf Svensson samlade en stor åhörarskara när han i Arken Café & Konferens i Värnamo delade med sig av sina upplevelser och erfarenheter om vår älgstams utveckling.
Det råder inga tvivel om att hans kunskaper är breda och lärorika. Han är därför en mycket intressant person att lyssna på. Han har i mer än fyrtio år studerat och dokumenterat älgarnas beteende och rörelsemönster.
Under kvällen framkom många tänkvärda saker som jägarna bör ta till sig. Han berättade om den älgexplosion som vi hade under slutet av 70-talet och fram till den älgstam vi har i dag. Enligt Rolf Svensson kommer vi aldrig i närheten av den älgstam vi hade då.
Förutsättningarna inom skogsbruket och älgstammens utveckling har ändrats radikalt. En grundläggande faktor för älgstammens utveckling är tillgången på foder. Vidare så är det av största vikt att jägarkåren kommer fram till samma avskjutningsregler och att dessa regler anpassas över stora områden. En viktig faktor är att de regler som fastställs följs av jaktlagen.
Av stor betydelse är även att det inte skjuts fler tjurar än hondjur. Om det skjuts fler tjurar riskeras balansen i älgstammen. Det tar många år att bygga upp en älgstam, men att rasera den kan göras på mycket kort tid.
Medelåldern på vår älgstam i våra trakter är låg. Därför är det viktigt att tjurarna får ett rätt brunstbeteende. Många jaktlag sparar tjurar med mellan 0–4 taggar, vilket gynnar tjur stammens numerär. Först när tjuren kommer upp i fem års ålder får den det rätta brunst beteendet. Då gör han brunstgropar och skaffar sig ett eget revir.
Rolf Svensson berättade av egna upplevelser och genom vetenskapliga studier att det inte är den fullt utvecklade tjuren som lockar till sig korna när brunsten infaller, utan det är kon som letar upp tjuren och inte tvärt om, som många tror.
Tillgången på foder är en av de faktorer som är viktiga för älgstammens utveckling. Detta gäller framför allt korna. Först vid fyra års ålder ökar kornas produktivitet och möjligheten ökar för att hon föder tvillingkalvar.
Rolf Svensson tog vidare upp frågan om tidpunkten för starten av älgjakten. Av egen övertygelsen och med stöd av forskare så är andra måndagen i oktober en för tidig start på älgjakten. Den borde flyttas fram fjorton dagar beroende på att brunsten skall vara helt avslutad. Det är bioligiska forskningsresultat som påvisar detta.
Älgobsen och spillningsinventeringen är viktiga instrument för jägarkåren, när det gäller att fastställa det antal älgar som finns inom jaktområdet. Många jaktlag genomför dessa uppdrag idag och har på detta sätt skaffat sig en bra uppfattning om älgstammens storlek. Med detta som bakgrund kan jaktlagen göra en rätt fördelning, när det gäller tilldelningen av älgar inom jaktområdet.
Att föredraget inspirerat kvällens deltagare återspeglades inte minst vid den avslutande frågestunden. Rolf Svensson kunde ge svar på alla frågor och det var en mycket nöjd lyssnarskara som lämnade Arken.
Leif Bengtsson, Rolf Svensson, Hans Wangström och Stefan Hoof hörde till besökarna.
L-G Wikhult
Fotnot: Man kan läsa mer på om jakt på Jägarförbundets webbplats: http://www.jagareforbundet.se/