I länet som helhet minskade konkurserna i maj från förra årets maj till årets maj med åtta, från 41 till 33.
Siffrorna för länet med maj 2011 (2010): Vaggeryd 1(0), Värnamo 10 (10), Gnosjö 2 (2), Gislaved 2 (7), Nässjö 7 (3), Sävsjö 2 (3), Jönköping 28(33), Tranås 3 (1), Aneby 0 (2), Eksjö 0 (0), Vetlanda 7 (11), Mullsjö 2 (3) och Habo 0 (0). Hela länet 64 (75)
Delar av Kronobergs län: Alvesta 3 (3), Ljungby 2 (7), Växjö 13 (18). Hela länet 33 (41)
För landet som helhet ökade dock företagskonkurserna med 4 procent. Ökningen kom efter två månader med stora konkursnedgångar. UC bedömer att den största orsaken är överetablering samt att många nystartade företag inte lyckas etablera sig på marknaden. Det finns också fler orosmoln som kan stoppa en fortsatt positiv konkursutveckling.
Siffran på 626 konkurser i landet är hög jämfört med tidigare års majmånader och innebar att årets samlade konkursnedgång nu bara är 1 procent.
– Konkursökningen i maj kom till synes oväntat och 626 företagskonkurser är en hög siffra. Vi bedömer att den största förklaringen är att vissa marknader nu är överetablerade. Nystartandet av främst aktiebolag har slagit rekord tack vare de goda konjunkturella förutsättningarna men även genom det sänkta kravet på aktiekapital till 50.000 kronor. Efterfrågan är fortfarande stor inom de flesta branscher, men räcker uppenbarligen inte till för alla nya och befintliga aktörer på marknaden, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh.
Konkursökningen står branschmässigt att finna främst inom byggindustrin samt detalj- och partihandeln. Även om ökningstakten avtog i maj har byggkonkurserna ökat med 8 procent hittills i år.
– Det är också inom bygg som nystartandet av företag varit som allra störst det senaste året, säger Roland Sigbladh.
– Det är en tuff utmaning att etablera sin nya verksamhet på en mogen marknad och dessutom skapa lönsamhet och en god likviditet. Det vi ser nu är att många nystartade företag stöter på problem i konkurrensen, och kanske är inte alltid affärsidén eller kompetensen den rätta heller. Detta är nackdelen med det stora nyföretagandet, som ju annars är mycket positivt.
Även inom detaljhandeln har konkurserna ökat tydligt i år (7 procent), och för partihandeln innebar maj en snabb förändring mot fler konkurser även om årssiffran ännu ligger på minus (9 procent).
Geografiskt sticker fortfarande Skåne län ut i statistiken med en konkursuppgång hittills i år på hela 20 procent, främst på grund av fler handelskonkurser. Västra Götaland går åt andra hållet med en konkursnedgång på 10 procent.
Även om svensk ekonomi och de allra flesta företag går bra finns flera orosmoln som kan utgöra hinder för en fortsatt positiv konkursutveckling.
– Dels har vi överetableringarna inom vissa marknader och regioner, som behöver regleras. Dels finns frågetecken kring de ekonomiska förutsättningarna med en stigande räntenivå nationellt och de statsfinansiella problemen i Sydeuropa. Samtidigt är svensk ekonomi stark, liksom både inhemsk och utländsk efterfrågan. Det finns samlat ingen anledning att idag hissa någon varningsflagga, utan drabbas vi inte av några större negativa händelser går vi en fortsatt positiv konkursutveckling till mötes kommande månader, avslutar Roland Sigbladh.