Idag presenterade regionbildningskommittén ett första förslag till hur en framtida regionkommun för Jönköpings län ska organiseras och fungera.
2015 ska Jönköpings län vara en region, vilket ska göra arbetet med länets utveckling och framtid mer kraftfullt och effektivt. Det innebär att regionkommunen tar över ansvaret för Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppgifter.
– Jag ser det som positivt för länet att vi nu samlas i en organisation för alla utvecklingsfrågor och därigenom kan arbeta gemensamt för ökad attraktivitet, konstaterar Anders Karlgren (M), ordförande i regionbildningskommittén.
I det aktuella förslaget ersätts nuvarande landstingsfullmäktige och Regionförbundets styrelse av ett direktvalt regionfullmäktige med 81 alternativt 91 ledamöter, samt en regionstyrelse med 15 alternativt 17 ledamöter. Till regionstyrelsen hör också Kommunalt forum, som ska fungera som mötesplats och kontaktyta mellan regionkommunen och kommunerna. Inför regionvalet i september 2014, som avser mandatperioden 2015-2018, vill Regionbildningskommittén behålla det nuvarande systemet med sju valkretsar.
– Vi föreslår en så demokratisk, tydlig och enkel politisk organisation som möjligt där även kommunerna har möjlighet att påverka och ta ansvar för regionfrågorna påpekar Ulla Gradeen (S), vice ordförande i regionbildningskommittén.
Regionkommunen ska ansvara för följande tre arbetsområden som styrs av varsitt politiskt organ.
Frågor som rör folkhälsa, primärvård, specialistvård, tandvård, regionsjukvårdsfrågor med mera. Folkhälsa och sjukvård är det arbetsområde som har störst budget och flest anställda.
Regional utveckling
Frågor som rör demokrati och delaktighet, samverkan med kommuner och andra regioner, internationellt arbete med mera.
Arbetsmarknad och näringsliv
Frågor som rör kompetens och utbildning, kultur, turism, miljö och klimat, infrastruktur, kommunikationer och trafik med mera.
I dagsläget finns inga konkreta förslag på hur förvaltningsorganisationen ska se ut, men de strukturer som redan finns inom Landstinget och Regionförbundet ska fungera som utgångspunkt. Arbetet med att ta fram ett förslag på förvaltningsorganisation för regionkommunen ska ledas av landstingsdirektör Agneta Jansmyr.
Landstingets omsättning för 2013 är cirka 10 miljarder kronor och Regionförbundet omsätter omkring 35 miljoner kronor. Ekonomiska frågor har ännu inte diskuterats i detalj, men Regionbildningskommitténs utgångspunkt är att kostnaderna för den nya organisationen inte ska öka i förhållande till nuvarande situation. Ett fördjupat arbete om regionkommunens ekonomi pågår under 2013 och 2014.
Det aktuella förslaget ska diskuteras inom de politiska partierna i februari 2013 och regionkommittén fortsätter sitt arbete under våren.Ett slutförslag ska presenteras 11 juni och ett beslutsförslag lämnas till Landstinget 27 september 2013.
I september 2014 sker det första valet till regionkommunen och den nya organisationen träder i kraft från och med januari 2015.
Regionfrågan är otrolig. I minst tio år har detta diskuterats. Bland politiker. Men medborgarna har aldrig tillfrågats och frågan är helt okänd för dem. Vanligt folk är intresserat av att man får god service för de många skattepengar som man levererar in. Vem som är huvudman är mindre intressant och skillnaden mellan landsting, region och länsstyrelse är obekant.