Nu har beslut tagits om att opastöriserad mjölk även i fortsättningen får användas i ostkakor.
– Detta är ett mycket glädjande besked för Jönköping och Småland. Ett förbud hade både drabbat en kär mattradition och de småföretagare som hade förlorat sin särprägel och konkurrensfördel. Ost och ostkaka som tillagats med opastöriserad mjölk både smakar bättre och är en viktig ingrediens för att gårdsostar ska behålla sin speciella karaktär, säger Bengt-Anders Johansson (M) som är vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.
Det fanns ett förslag inom livsmedelsverket om att förbjuda opastöriserad mjölk i ostkakor och det blev ett uppror kring detta förslag.
– Livsmedelsverket hade i sin bristande vishet kommit på det förslaget. Vi var då var ett antal som reagerade kraftigt. Man måste kunna använda sunt förnuft och låta människor som kan få hantera detta. Kan man hantera det i Finland så kan man också göra det i Sverige. Ostkakan blir också bättre med denna metod, säger Bengt-Anders som är glad över beslutet i livsmedelsverket.
Ostkakan är räddad!