Håkan Boberg som är chef på Polisenhet Värnamo ger tips om att minska antalet bostadsinbrott.
Antalet inbrott i bostäder är många nu under sommaren men du som husägare kan göra skillnad i Polisens jakt på tjuvarna. Genom att så många som möjligt är medvetna och vaksamma ökar chanserna att ta gärningsmännen på bar gärning.
Det finns olika typer av bostadsinbrott. När det som nu på sommaren sker många inbrott handlar det till stor del om livstidskriminella ligor som rör sig över stora geografiska ytor. De arbetar oftast i grupper om 2–3 personer och förflyttar sig med bil. När de sedan slår till kan det handla om relativt fräcka tillvägagångssätt där de med olika metoder försäkrar sig om att ägaren inte är hemma innan de bryter sig in och snabbt tömmer huset på framför allt kontanter och smycken.
– När Polisen får snabba tips och iakttagelser ökar chanserna markant för oss att kunna gripa gärningsmännen, säger Håkan Boberg som är chef på Polisenhet Värnamo.
Håkan Boberg ger tips.
Han vet vad han pratar om då det var den polisenheten som grep tre personer misstänkta för ett antal inbrott i värnamotrakten. Vid det tillfället då tjuvarna åkte fast var det en husägares observation av en misstänkt bil som blev avgörande.
– Tack vare beskrivningen kunde en patrull stoppa bilen som visade sig ha stöldgods som gick att knyta till kända inbrott, fortsätter Håkan.
Undvik inbrott
På frågan om vad Polisen kan göra för att förebygga bostadsinbrott vill Håkan Boberg framförallt framhäva vikten av information. Genom exempelvis grannsamverkan vill Polisen få ut till husägare vad man ska tänka på för att minska risken att utsättas.
– Vi kan se att de som är aktiva inom grannsamverkan är mer vaksamma och kommer in med mer tips om misstänkta personer eller fordon i området, säger Håkan Boberg och trycker på att de här gärningsmännen gärna undersöker området innan de slår till.
Genom att gå fram och tilltala okända personer kan ett område göras mindre attraktivt för förövarna som då känner sig iakttagna. Annars handlar det mest om klassiska knep där du bör tänka på att få ditt hem att se så bebott ut som möjligt, även om du är på semester. Håkan har sammanfattat sina tips.
• Gå med i grannsamverkan. Information hittar du på vår hemsida.
• Ta hjälp av grannar för att få ditt hus att se bebott ut. De kan tex hjälpa dig att ta in post, • parkera bilen framför ditt hus och tända/släcka lampor.
• Se själv till att använda timer för lampor, radioapparat och liknande för att ge en bild av ett bebott hem.
• Se till att förvara smycken, kontanter och modern hemelektronik säkert. Iaf de organiserade ligorna är främst ut efter den typen gods.
• Ta bilder av dina värdesaker. Skulle du ändå råka ut för ett inbrott ökar du då dina chanser att dels komma ihåg allt som är borta men också möjligheten att få tillbaka det som är ditt.
Så jobbar Polisen
Vid alla inbrott där tjuvar tagit sig in i bostäder genomförs en brottsplatsundersökning. Det görs dels för att säkra spår men också för att kunna jämföra tillvägagångssättet med andra inbrott. Har gärningsmännen tagit sig in på exakt samma sätt är chansen stor att det handlar om samma personer.
Oftast får också en polishund genomsöka bostaden och närområdet för att se om de finns spår som talar om var gärningsmännen tagit vägen eller om de kan ha tappat eventuella ledtrådar.
Det följs sen av polisklassikern dörrknackning där de boende i närheten tillfrågas om vad de iakttagit. Här vill Polisen gärna se en större medvetenhet. Det där glasklirret som hördes kvällen innan där grannen ”inte trodde att det var något särskilt” skulle kanske kunnat innebära en gärningsman tagen på bar gärning om det hade undersökts närmare då.
– Vi försöker självklart vara synliga i så stor grad som möjligt för att förebygga brott men allra mest är vi beroende av tips från allmänheten. Vi ser hellre att du ringer en gång för mycket än för lite, avslutar Håkan Boberg.