Helena Egerhag, 33 år, kallskänka och butikschef på Stigs Café 18 i Värnamo, blev delad fyra vid mack-SM som avgjordes i dag.
Hennes tävlingsmacka var ”Stigs sötnötsröra med brie”, ett rågbröd med Philadelphiaost, brie, lollo rosso-sallad och en sötnötsröra av mozzarella, jordnötter, pinjenötter, solrosfrön, tranbär, persilja och persika.
Det var Sveriges bagare & konditorer som utsåg Sveriges godaste, mest trendiga och nyttigaste macka.
Vinnare i Mack-SM 2011 är Elisabeth Johansson från Falkenberg med mackan ”Lantliv” som består av ett rödbetsbröd med lokalt tillverkad lammsalami, rabarberkompott, cream cheese och askad getost. På andra plats kom Erik Brännström och på tredje plats Ulrika Magnusson Sundqvist.
Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. I finalen som avgjordes under Sveriges bageri- & konditorimässa i Stockholm den 15 september tävlade tio finalister från Skellefteå i norr till Malmö i söder om att göra Sveriges bästa lunchmacka. Förutom smak och utseende bedömdes även nytänkande, tillvägagångssätt, effektivitet och möjlighet att äta mackan på språng. Vinnaren Elisabeth Johansson lyckades bäst enligt juryn som motiverar beslutet enligt följande:
– Ett färgstarkt bröd som för samman strandliv och flamenco. Ett gott stycke lantligt Halland! säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.
De tio finalisterna fick inför en expertjury färdigställa 20 mackor var på 45 minuter. Segraren i Mack-SM vinner förutom äran att ha gjort Sveriges bästa lunchmacka även ett stipendium på 10.000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.
– Oj vad glad jag blir! Det känns kul att utveckla mackan som ett bra lunchalternativ och sätta nya trender säger Elisabeth Johansson, kallskänka på Peters konditori i Falkenberg.
På andra plats kom Erik Brännström från Skellefteå med mackan ”Vilda kocken” som består av Polarbröds Rågstyrka som glaseras på insidan med hjortronsirap och fylls med renstek, krispig sallad, ärtskott, strimlade sockerärtor, avokadocrème. En Västerbottensostkrisp gjord på brödet Umgås är ett överraskande inslag i fyllningen. På tredje plats kom Ulrika Magnusson Sundqvist från Frösön med mackan ”Sur-Jämt” som består av ett surdegsbröd med rökt pepparlax, knaperstekt sidfläsk och en röra gjord på messmör, gul hackad lök, crème fraiche och gräslök.
Helena Egerhag delade fjärdeplatsen. Pressbild