Faktaruta
Gränsen för sjöfylleri är 0,2 promille i blodet eller 0,10 milligram per liter i utandningsluften. Det gäller alla båtar som kan framföras i minst 15 knop eller har ett skrov som är minst tio meter. Men även båtförare i mindre båtar kan dömas för sjöfylleri, om personen är påverkad och inte kan framföra båten på ett betryggande sätt. Källa: PolisenNu startar polisen nykterhetskontroller ute på sjön.
– Alkohol och flytfordon hör inte ihop, säger Håkan Lindqvist som jobbar med brottsförebyggande arbete på polisen.
Eftersom det är stor aktivitet på sjöarna runtom i länet så vill polisen uppmana alla att vara försiktiga och särskilt låta bli att dricka alkohol. Så nu för första gången, enligt vår kännedom, ska Polisen göra nykterhetskontroller ute på sjön.
Lagen om sjöfylleri kom för fem år sedan, 2010 och först nu kan polisen kontrollera om den efterföljs ute på sjön. Tidigare har de bara fått gå in i hamnar och på näringsställen. Men tack vare samarbete med räddningstjänsten kan de nu gå ut med båt på sjön. Först ut är sjön Sommen, och det börjar idag, lördag.
– Vi tycker det är en bra grej. Även om vi inte tror att det är en massa fylla på sjön så har vi ju ett ansvar för att övervaka sjön, säger Håkan Lindqvist.
Stor som liten sjö så finns det stora risker med att vara full och åka båt. Och man behöver vara nykter på alla flytfordon i vattnet, menar Håkan Lindqvist som hoppas att arbetet som startar imorgon kan ge ringar på vattnet också ute i sjöar på andra håll i länet.
– Det kanske kan bli en boosteffekt för flera områden att testa på det här. Jag tror det är bra att vi visar upp oss på sjön, att vi finns där. Det ger både trygghet och säkerhet, säger Håkan Lindqvist.
Läsarbild. Foto: Lennart Torstensson