Enligt en ny prognos kommer trärelaterade branscher i Småland att behöva rekrytera 1 400 nya medarbetare fram till år 2019. Störst behov är det av träbyggnadsarbetare, inredningssnickare och maskinoperatörer.
Dagens volymer i utbildningssystemen tillför inte ens hälften av behovet. Rapporten är framtagen av regionförbunden i samverkan med branschråd trä och som en del i arbetet med behovsstyrd kompetensförsörjning inom trästrategi Småland.
Som all annan tillverkningsindustri i Småland drabbades också den trärelaterade industrin hårt av konjunkturnedgången 2008–2009. Det totala antalet sysselsatta inom trärelaterad industri minskade mellan 2008 och 2012 med drygt 2 600 personer.
Nedgången kan främst förklaras i minskad efterfrågan i kombination med rationalisering av industriell produktion. Variationen av utvecklingen inom delbranscherna är dock stor. Bemanningsföretag används tillfälligt i en del produktion som en regulator och kan reducera den totala nedgången i viss mån.
Oavsett konjunktur kommer trärelaterad produktion att behöva rekrytera nya kompetenta medarbetare fram till och med 2019. Dels ska pensionsavgångar återbesättas i varierande grad, dels kommer olika delbranschers utveckling att kräva fler medarbetare.
Prognosens grundscenario pekar på att branschen behöver rekrytera totalt cirka 1 370 personer inom Smålands FA-regioner de kommande 5–6 åren. Fördelat på län handlar det om drygt 800 personer i Jönköpings län och mellan 270–300 i Kronobergs respektive Kalmar län. Störst behov är det av byggnadsträarbetare, inredningssnickare och maskinoperatörer.
Gymnasieskolornas yrkesinriktade program med träinriktning levererar idag i genomsnitt 100–130 utbildade elever per år, medan rekryteringsbehovet skattas till cirka 220–250 personer per år. Åtgärder för att attrahera fler elever till utbildningarna är därför oerhört viktigt och avgörande för fortsatt tillväxt inom branschen.
ja, trä är en växande bransch … Kan man skoja om.
Men sant även i produktutveckling, så visst behövs kunnigt folk också i framtiden. Samverkansprojektet ”Smart Housing” tycker jag är spännande och något för framtida byggande, att förena glas och trä i hållbart byggande. Även Värnamo kommun skulle behöva ökat byggande med trä.