Allt började med en tråkig dag på jobbet för knappt ett halvt år sedan. Emil Degerfors utbrast till jobbarkompisen Jonas Lindgren – Vi åker jorden runt! Nu blir det verklighet. Under den kommande helgen åker de båda, plus en tredje jobbarkompis, Christopher Johansson ut i världen på deras livs äventyr.
De tre grabbarna har planerat jorden-runt-resan i flera månader. De har snackat på rasterna, suttit på biblioteket i Värnamo och läst på om världens länder. Funderat på möjliga och omöjliga destinationer. Bokat biljetter på KILROY travels. Jobbat, en av dem nästan dygnet runt. Lärt känna varandra, skrivit listor, gjort ”rent hus” bakåt, och så jobbat lite extra till, och nu också börjat känna av en viss spänning inför det stora äventyret.
Så har det senaste halvåret sett ut för Emil Degerfors, Jonas Lindgren och Christopher Johansson som nu till helgen spänner på sig ryggsäckarna och inleder första delen av jorden-runt-resan med en flight till Indien som först går via Kastrup – Helsingfors och sen till Dehli.
Allt började för knappt ett halvt år sedan. Emil Degerfors och Jonas Lindgren jobbade bredvid varandra på 3M, eller Peltor som företaget fortfarande kallas i folkmun.
– Det var en tråkig dag på jobbet och så snackade jag med Jonas som stod bredvid mig och sa spontant, vi åker jorden runt, berättar Emil Degerfors som kommer från Hånger men som det senaste året hyrt en lägenhet i Åminne. Han är också den äldsta och mest reserfarne i gänget. Med sina 27 år har han hunnit med fyra långresor tidigare. En i Asien, en resa till Costa Rica, samt en till Australien-New Zeeland och en långresa till Spanien.
– Ja, det gör vi, svarade jag direkt och menade det, säger Jonas Lindgren som kommer från Forsheda och som bara gjort några få kortare resor tidigare.
En pusselbit saknades
Men man behövde en tredje medresenär.
– Vi ansåg att det skulle underlätta på flera sätt att resa tre. Dels att man delar kostnaden för boende, dels att det är lättare att få kontakt med människor om man är tre, säger Emil och fortsätter:
− Fast vi lyckades inte hitta någon tredje så vi fortsatte vår planering och tänkte nästan ge upp och inse att vi får åka själva.
Men tanken om en tredje part fanns med dem även om möjligheten minskade desto mer tiden tickade mot avresedatum.
Drygt en månad senare kom man av en underlig slump i kontakt med Christopher Johansson som var en av Bemanningspoolarna på företaget och som på egen hand snackat en del om en riktig långresa.
– Christopher var pusselbiten som fattades. Vi fick faktiskt kontakt med honom via Värnamo Nu som Emil kontaktat för att berätta om vår resa. Dilemmat var bara att han inte hade pengar så det räckte. Vi hade budgeterat cirka 100 000 kronor vardera, vilket inkluderade själva den övergripande biljetten för resan, berättar Jonas.
Köpte biljett utan ett nickel på kontot
– Jag hade bara till biljetten om jag sålde lite fonder och annat, inflikar Christopher med ett leende. Men jag ville absolut inte missa tillfället, så jag satte igång att jaga fler jobb och var beredd på uppoffringar. Till slut hittade jag det, räknade ut att jag skulle få fram pengarna tills avresedatumet men det kunde bli tajt. Och så bokade jag min jorden-runt- biljett hos samma bolag som Emil och Jonas. Jag hade också tur att jag fick en i stort sett identisk biljett som deras, enda undantaget blir på en flight mellan två länder där jag startar några timmar före dem och får vänta in deras lite senare plan.
– Det är anmärkningsvärt att han bokar en biljett utan ett nickel på kontot och skrapar sen ihop resten, både Emil och jag var djupt imponerade av hans envishet, säger Jonas.
– Vi har det rätt så bra i Sverige, att man kan spara ihop till en långresa på det sättet på så kort tid, inflikar Emil.
Jobbade och sparade och sålde
För både Emil och Jonas har jobbandet och sparandet till resan gått i en rimligt lugn takt. Båda säger att de unnat sig normalt under vägens gång. Men de har också jobbat extra med cirka 200 timmar vardera.
Kände inte varandra innan
Man kan inte säga att killarna kände varandra innan de började planeringen av resan som kräver en viss sammansvetsning under det närmaste halvåret. Emil är som sagt något äldre än både Christopher och Jonas som är jämngamla med sina 21 år. Hur har de tänkt kring eventuella konflikter under resans gång.
– Det kommer konflikter och svårigheter, det vet vi, säger Emil men vi har snackat en hel del om det. Vi tror ändå att våra personligheter kommer att ta oss genom det. Det är också ett av skälen till att man ska vara tre. Lackar en ur kan den kanske behöva vara lite för sig själv. Då kan de två andra göra något under tiden. Och sen har vi ju gjort ”snickerstestet” på varandra, säger en skrattande Emil och Jonas inflikar att det var en av de första grejorna de båda gjorde på Christopher innan han fick ansluta.
”Snickerstestet”
Snickerstestet innebär att man gör en tankelek som går ut på att en av dem har en Snickers i sin respackning. Man sitter på ett tåg på en lång och svår transportsträcka utan möjlighet till mat och alla är hungriga och trötta. Vad gör den av dem med chokladkakan? 1. Äter upp den själv och säger inget till de två andra. Alternativ 2, man delar den i tre lika delar.
– Christopher klarade det testet utan vidare, säger Emil och Jonas med ett gemensamt skratt.
Tänker lösningsfokuserat
Men gänget återkommer ändå till lite mer allvarliga tankar om hur de tror sig kunna bemöta svårigheter. Emil säger sig vara rätt så rustad eftersom han varit ute tidigare och vet att han fungerar lösningsfokuserat när det blir jobbigt. Jonas tror att idrotten fostrat honom till att samarbeta.
– Jag har ju spelat fotboll och har lagkänslan som lärt mig en hel del om konflikter. Och så tror jag mig om att vara lätt att umgås med.
– Och jag tror att jag är eftertänksam och förstående i konflikter som uppstår. Sen sitter vi ju alla sitter i samma båt, blir det svårigheter måste de redas ut, säger Christopher.
Vacciner och försäkring
Samtidigt som alla tre jobbat väldigt mycket har det varit många förberedelser som behövdes att göras inför resan. Reseförsäkringar har kollats upp och tagits. Den vanliga hemförsäkringen täcker oftast bara de första veckorna av en lång resa, sen måste man tilläggsförsäkra. Hur man ska sköta ekonomin när man är iväg och vilka kort som ska användas är en annan del man undersökt. Alla tre valde till slut att skaffa sig ICA-kortet som ger gratis uttag i hela välden. Men framför allt så har olika vaccinationer varit en del som krävt planering.
– Bara vaccinationen mot hepatit A och B krävde ett antal vändor. Sen måste man börja med malariatabletter i förväg, berättar Emil.
Utöver det har samtliga fått prova ett antal ryggsäckar som kan tåla både det ena och andra. Myggnät, sovsäckar och en enklare klädeshög som passar både kallare vindar och tropisk hetta har de också fått fundera ut. Ett gemensamt husapotek har också skramlats ihop som samtliga hoppas slippa använda men som man inte vill vara utan om olyckan skulle vara framme.
Kan man inte vara utan
Det viktigaste som var och en har med sig i packningen ser både lika och olika ut.
– Kameran, säger Christopher som är fotointresserad. Han har satsat på att köpa en liten enkel kompakt Canonkamera som han hoppas ska ge honom bra bilder.
– Den lilla bärbara datorn, kameran med filmmöjligheter och skissblocket, säger Emil som hoppas kunna blogga om resan och skicka in resebrev till Värnamo Nu.
– E-boken och kameran, säger Jonas som också införskaffat sig en translator som han hoppas kunna få nytta av i vissa länder där engelskan inte fungerar alls.
Lite hemliga kring resmålen
Om själva resan vill de tre inte orda så mycket om i nuläget. På söndag lyfter de från Kastrup utanför Köpenhamn sen har de lovat återkomma då och då med rapporter om sin resa.
– Det får bli små överraskningar både via film, bilder eller text där vi berättar mer om äventyren vi ska genom, säger Emil med ett klurigt leende.
Men det vi vet med säkerhet idag är att resan ska ta dem jorden runt. Att de, om allt fungerar, ska landa i Indien som första anhalt och där har man det enda bokade hotellrummet klart. Vad som också är spikat är att i April månad inleder de sista delen av resan genom att landa någonstans i USA.
Och under den långa vägens gång kommer de att göra allt från att vandra på Himalaya, träffa många olika kulturer och människor, vara med om påfrestande miljöer och få se de mest fantastiska saker. Ett äventyr som de lovar rapportera om under resans gång.
Och Värnamo Nu hoppas kunna återkomma med rapporterna och ta med våra läsare till en annan del av världen.
Coolt. Livets äventyr….
Från Mats
Flott, følger med på reisen fra start til slutt.
En reise mange misunner Dere.
Stå på Jonas og Dere andre. Hilsen Onkel.