Bowlingklubbarna i länet kan tvingas bygga om sina kägelmaskiner utifrån nya krav från Arbetsmiljöverket. Dödsolyckor utomlands har lett till att kraven skärps för landets bowlinghallar som nu får besök av verkets inspektörer.Arbetsmiljöverket planerar nu att besöka landets samtliga 300 bowlinghallar för att inspektera så att vanliga maskinsäkerhetskrav uppfylls i kägelmaskinerna. Det eftersom flera dödsolyckor inträffat utomlands i maskinrummet som håller ordning på käglorna. Det är bland annat Storbritannien och Danmark som drabbats av dödsolyckor.
I likhet med EU-ländernas tillsynsmyndighet ska Arbetsmiljöverket se till att riskerna för att skadas ska byggas bort.
Maskinerna är helautomatiska men behäftade med en rad klassiska maskinrisker , säger man på Arbetsmiljöverket. Personal i bowlinghallar har råkat illa ut i samband med driftstörningar, service och underhåll.
− Det handlar om farliga maskiner som aldrig skulle tolereras ute i industrin, säger Bernt Nilsson, avdelningschef vid Arbetsmiljöverket. Nu vill vi lyfta säkerheten inom hela branschen till en nivå som vi kan acceptera och som inte snedvrider konkurrensen.
– Vi både lobbar och jobbar för att rätta till eventuella säkerhetsrisker, och diskussioner har pågått länge, säger Bengt Lindström som är en av delägarna på Bowlingmagasinet i Värnamo.
Men hanpåminner också om att det i Sverige inte under de senaste tjugo åren inte varit några allvarliga incidenter i maskinrummet som haft med kägelmaskinen att göra.
För att kägelmaskiner ska bli så säkra som Arbetsmiljöverket vill kan det kan det också drabba inte bara hallägarna utan i slutändan kunderna.
– Vi jobbar ju inte som man gör inom tillverkningsindustrin. Blir det stop så tillhandahåller vi en tjänst där kunder riskerar få vänta ännu längre om vi måste ha alla säkerhetsanordningar som har inom tillverkningsindustrin, säger Bengt Lindström vidare.
På Bowlingmagasinet är man väl medveten om problemet och vill självklart inte att någon ska skadas i sitt arbete.
– Ingen som inte är behörig får vistas i maskinrummet. Därför finns det regler och föreskrifter för jobbet och vi som jobbar har fått utbildning . Dessutom arbetas det redan nu mycket med olika lösningar för större säkerhet, säger Bengt Lindström.
En annan fråga i sammanhanget är också kostnadsbiten. Arbetsmiljöverket har presenterat sin tillsynsinsats för bransch och hallägarföreningen. Det är en teknisk upprustning av nuvarande bowlingsmaskiner som beräknas kosta mellan 15 000 – 40 000 kr per bana.
– Inledningsvis var summan runt 60 000 kronor per bana. Men det beror lite på vilken typ av maskiner hallarna har och det är individuellt vad som ska göras för att göra maskinen säkrare, säger Bengt Lindström.
I nuläget väntar Bowlingmagasinet på rekommendationer från SBHF som ska komma innan man får besök av Arbetsmiljöverket.
– Vi hyser naturligtvis farhågor om att små bowlinghallar inte ska klara säkerhetsuppdateringen ekonomiskt, men även större hallar kan drabbas hårt, säger Bengt Lindström.
Idag vet man alltså inte exakt hur det kommer att bli för Bowlingmagasinets del. Men man hyser ändå hopp om att det kommer finnas samma goda samarbete med inspektörerna som man haft tidigare med Arbetsmiljöverket.
– Inspektörerna jobbar individuellt, och det är upp till både dom och oss, att man kommer överens om vad som är rimligt för att säkerställa maskinerna så långt det går, säger Bengt Lindström avslutningsvis.