-Vi vill främja bildandet av
en ny region i Östra Götaland!
Det säger Kristdemokraternas landstingsråd i Östergötlands län, Jönköpings län och Kalmar län efter gemensamma överläggningar på onsdagen.Faktabakgrundens er ut så här:
Landstingsfullmäktige i Jönköpings län har beslutat att ansöka om att bilda egen regionkommun 2014, med inriktning att tillsammans med angränsande län bilda en större regionkommun 2018.
I Kalmar län har man beslutat om en avsiktsförklaring att bilda en sydsvensk region tillsammans med Kronoberg, Blekinge och Skåne, och att analysera andra alternativ för regionbildning före slutgiltigt beslut.
I Östergötland var partierna redan 2008 överens om att nuvarande sjukvårdsregion borde ligga till grund för en regionkommun. Under hösten 2011 har partierna fört diskussioner med norrliggande län, som dock inte visat sig vara ett möjligt alternativ.
– Då vi befinner oss i ett oklart och tidvis förvirrat läge, är det nu hög tid att ordentligt analysera möjligheten att bilda en ny regionkommun med nuvarande sjukvårdsregion som bas!, säger landstingsråden Levi Eckeskog, Östergötlands län, Mia Frisk, Jönköpings län och Gudrun Brunegård, Kalmar län.
På onsdagen träffades de tre kristdemokratiska landstingsråden för överläggningar, utifrån de olika beslut som är fattade i respektive landsting.
Kristdemokraternas landstingsgrupper och distriktsorganisationer i de tre länen har länge varit överens i regionfrågan.
– Vi kristdemokrater i Östergötland, Jönköping och Kalmar län vill se en ny regionbildning med sjukvårdsregionens som bas, men med öppenhet även för Kronoberg och Blekinge.
De tre landstingsråden är efter onsdagens överläggningar överens om några åtgärder som behöver vidtas för att främja en ny regionkommun med sjukvårdsregionen som bas.
– Vi har tagit fram tre punkter som vi anser snarast behöver genomföras:
Det framgångsrika samarbetet i sydöstra sjukvårdsregionen (Landstingen i Östergötlands, Jönköpings och Kalmar län) behöver fördjupas och stärkas redan under innevarande mandatperiod. Vi behöver redan i början av 2012 tydligt slå fast vad en eventuell regionbildning med sjukvårdsregionen som bas skulle innebära för medborgarna när det gäller förbättrad tillgänglighet, kvalitet och delaktighet till hälso- och sjukvården.
Infrastruktur och kollektivtrafik, som binder ihop regionens olika delar och möjliggör pendling för arbete och studier, är grundläggande för att stimulera regional utveckling och stärka den regionala samhörigheten. En viktig åtgärd är därför att redan under 2012 verka för att de tre landstingens trafikmyndigheter samverkar, i syfte att med större kraft kunna påverka kommande infrastrukturplaner på såväl statlig som regional nivå.
Kulturen var en viktig framgångsfaktor när Västra Götalandsregionen bildades. Därför behöver vi komma fram till hur vi kan utöka samarbetet mellan våra tre län även inom kulturområdet, inte minst med bakgrund av kulturens hälsofrämjande effekter, för att få mer kultur till medborgarna i våra tre län, samt att göra den mer kostnadseffektiv.
Från vänster: Lewi Eckeskog, Magnus Oscarsson, Gudrun Brunegård och Mia Frisk.