Det blir ingen organisatorisk sammanslagning av länets kirurgikliniker utan nu backar de som föreslagit en sammanslagning. Från Eksjö och Värnamo har det nämligen varit protester.
Däremot säger landstingsdirektör Agneta Jansmyr och hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig att det ska bli ett förstärkt samarbete mellan kirurgklinikernas sektioner och ett gemensamt utvecklingsarbete med start i september 2012.
Vinterns och vårens översyn av länets kirurgi visar att kirurgin står inför svåra utmaningar. Tre väl fungerande akutsjukhus i länet innebär höga krav på bemanning av jour och kompetensförsörjning på kort och lång sikt. Det är också en utmaning att behålla och utveckla specialistkompetens i hård nationell konkurrens, vilket ställer höga krav på ledarskap och arbetsmiljö.
Översynen ledde fram till två förslag som presenterades 15 maj 2012. Projektledningen för översynen föreslår att kirurgin organiseras i en länsklinik med en verksamhetschef.
Verksamhetscheferna för kirurgklinikerna i Eksjö och Värnamo vill inte ha en gemensam organisation, men ett ökat samarbete i den medicinska programgruppen.
Landstingsdirektör Agneta Jansmyr och hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig har tagit del av förslagen, haft en dialog med ledningsgrupperna i de tre sjukvårdsområdena och tillsammans med de tre sjukvårdsdirektörerna arbetat fram inriktningen för framtiden.
Förstärkt samarbete
Inriktningen innebär ingen organisatorisk förändring. Men den tar fasta på det som är gemensamt i de båda förslagen, nämligen att förstärka samarbetet inom kirurgsektionerna på länets tre akutsjukhus för att garantera god tillgänglig vård för länets invånare och hög samt jämn kompetens hos medarbetarna vid alla tre sjukhusen.
– Jag är mycket nöjd med den dialog som lett fram till att vi kan informera landstingsstyrelsen om en inriktning som jag verkligen tror leder till att länets kirurgi kan fortsätta erbjuda invånarna en mycket god vård, säger Agneta Jansmyr.
– Samarbete är grunden för att vi ska klara av kirurgins utmaningar idag och i framtiden, säger Mats Bojestig. Vi måste vara noga med att utveckla våra processer och kompetens tillsammans, så att vi använder våra resurser så effektivt som möjligt.
Ansvar och utvärdering
Inriktningen definierar ansvaret för sektionsledare, verksamhetschefer och den medicinska programgruppen. Arbetet kommer att utvärderas varje halvår med en fullständig utvärdering senast efter två år.
– Jag tror att detta ger goda möjligheter att utveckla vården och hantera de tuffa utmaningar som vi står inför, kommenterar Erik Wellander, verksamhetschef för kirurgkliniken i Jönköping.
– Jag tycker att det känns som att vi ska kunna erbjuda bra kirurgisk vård på alla tre akutsjukhusen, säger Ahmad Kassem, verksamhetschef för kirurgkliniken i Värnamo.
– Vi har mycket arbete framför oss, säger Jesper du Rietz Söderström, administrativ chef på kirurgkliniken i Eksjö.
Ny ordförande i programgruppen
Utvecklingsarbetet ska ledas av den medicinska programgruppen för kirurgi med Ann-Marie Schaffrath, sjukvårdsdirektör för Jönköpings sjukvårdsområde, som ny ordförande.
Medicinska programgruppen utser sektionsledare i höst. Deras första uppgift blir att ta fram handlingsplaner för sitt område för 2013.